Aile İşletmesinde Duyguları İşe Karıştırmamak İçin Ne Yapmak Lazım?

Aile İşletmesinde DUYGULARI İŞE KARIŞTIRMAK istemiyorsunuz ? Peki , bunu sağlamak için ne tür tedbirler alıyorsunuz ? 

ActionCOACH olarak aile işletmelerinin sürdürülebilir, öngörülebilir, tutarlı bir gelecek yolculuğu sırasında karşılaşılan sorunların önemli bir kısmı aile içi iletişim kalitesinde yaşanan sorunlardan oluştuğuna tanık oluyoruz.  

İletişim basit anlamda duygu, düşünce ya da fikir alışverişi yapmak için kurulur. Duygular insan etkileşimlerinin ve ilişkilerinin doğal bir parçası olduğundan, bir aile şirketinde duyguları göz ardı etmek, duygulardan tamamen kaçınmak gerçekçi olmayabilir. Ancak duyguların karar verme ve iş operasyonları üzerindeki olumsuz etkisini yönetmek ve en aza indirmek oldukça kritik ve önemlidir. 

Daha az iletişim kazası veya aile üyeleri arasında duygusal çatışmalar yaşamamak için göz önünde bulundurulması gereken aşağıda paylaşacağım bazı adımları uygulamak aile işletmelerinde yaşanan sıkıntıların önüne geçmenizi sağlamak için size yardımcı olacaktır.

Aile üyelerinin Davranış Tipolojilerini öğrenin ;  Aynı aileden olabilir, kan bağı ile bağlı olabiliriz ancak bu genetik ortaklık kişisel, duygusal açılardan farklı olduğumuz gerçeğinin önüne geçemez. Değer birliğimiz var, inançlarımız benzer olabilir ancak deneyimlerimiz, hayallerimiz farklı. Farklı davranış profillerini tanımak bizim birbirimizin öğrenmede, iletişimde, iş yapış şeklinde, karar verme süreçlerinde, liderlik yaklaşımlarımızda farklılıklarımızı öğrenmek, bizimle aynı görüşte olmayan yakınlarımızla uyumlanmak için önemli bir fırsat sağlayacaktır. 

Aile Üyelerinin Sınırları Belirleyin: Aile üyelerinin işletmedeki rollerini ve sorumluluklarını net olarak belirleyin, açıkça tanımlayın. Her aile üyesinin belirli bir görev tanımına sahip olduğundan ve kuruluş içindeki rollerini anladığından emin olun. Aynı zamanda bu rolleri yerine getirmelerini sağlayacak yetkinliklere sahip olmaları gerektiğini , gelişim alanları için de destekleneceklerini belirtip, kaygılarını giderin. Bu, işteki görevleriyle ilgili aranızda yaşanan çatışmaları ve duygusal anlaşmazlıkları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Profesyonel çalışma kültürünü yerleştirin: İşletme içinde profesyonel çalışma davranışlarının ne olduğunu tarif edin. Profesyonel çalışma kültürünü teşvik edin. Aile üyelerini işyerinde profesyonel davranışları sürdürmeye, birbirlerine ve aile dışı çalışanlara saygılı ve adil davranmaya teşvik edin. Bu yaklaşım, yerleşik iş protokollerine ve görgü kurallarına bağlı kalmayı da içerir.

Uzlaşma kültürünü tüm aile üyeleri ve çalışanlar arasında taviz vermeyeceğinize onları ikna edin. Yeni dünyada işletmelerin bu çalışma yaklaşımını benimsemediği durumlarda sürdürülebilirliği hayal etmesi çok zor. 

Uyuşmazlıkların Çözümü için süreç oluşturun: Yapılandırılmış bir ‘çatışma çözümü süreci’ uygulayın. Ortada anlaşmada sıkıntı çektiğiniz bir konu olduğunda bunu saklamak yerine paylaşmak gerektiği konusunda ilkesel olarak el sıkışın. Anlaşmazlıklar veya fikir ayrılıkları ortaya çıktığında, bunları çözmek için tarafsız bir üçüncü şahıs veya arabulucuyu da dahil etmek gibi açık bir prosedür uygulamak mümkün. Çatışmalardan kaçınmak, sonunda patlayabilecek bastırılmış duygulara yol açabilir.

Düzenli İletişimi daime ilke edinin : İşletmede yer alan aile üyeleri arasında açık ve düzenli iletişimi teşvik edin. Hedefler, beklentiler ve endişeler hakkındaki tartışmaları sakin ve saygılı bir şekilde teşvik edin. Bunu işle ilgili konularla sınırlamayın, sadece ne hissettiklerini nasıl hissettiklerini sorup paylaştığınız sohbet ortamları yaratarak da yapabilirsiniz. Bu, yanlış anlamaların önlenmesine ve şirket için ortak bir vizyon oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Aile dışından görüş ve destek alın: Danışmanlar, Koçlar, Mentorlar veya yönetim kurulu gibi dış danışmanlardan tavsiye almayı düşünün. Bu kişiler objektif iç görüler sağlayabilir ve duygusal önyargılar olmadan iş kararlarının yönlendirilmesine yardımcı olabilir.

Aile ve İş Konularını Ayrı Tutun: Kişisel aile meselelerini iş meselelerinden ayrı tutun. Kişisel şikayetlerinizi veya duygularınızı işyerine taşımaktan kaçının. Benzer şekilde, iş anlaşmazlıklarının aile toplantılarına veya etkinliklerine yayılmasına izin vermeyin.

Duygusal Zekanın gücüne dayanın: Aile üyelerini duygusal zeka becerilerini geliştirmeye teşvik edin. Duygusal zeka, bireylerin duygularını etkili bir şekilde tanımasına ve yönetmesine yardımcı olur, bu da daha iyi karar alma ve çatışma çözümüne yol açabilir. Bu konuyu eğlenceli hale getirebilir, farklılıklarınızı kabul etmenizi sağlayacak anket/değerlendirmeler yaparak empati kurma, birbirinizi daha iyi dinleme fırsatlarını oluşturabilirsiniz. Duygusal zekanın katkısından yararlanabilirsiniz. 

Veraset Planlaması yapın: Liderlik ve sahipliğin bir nesilden diğerine nasıl geçeceğini özetleyen net bir halefiyet/ardıllık planı geliştirin. İyi tanımlanmış bir plana sahip olmak, duygusal belirsizliği ve işin geleceğine ilişkin anlaşmazlıkları azaltıp belirsizlik ortamını düzeltmenize yardımcı olur. 

Yazılı Anlaşmalar Geliştirin, Dayanağınız olsun: Aile İşletmelerinde sorun yaratan konuların başında işletmede aile üyelerinin hisse ve sahipliği ile ilgili konulardaki belirsizlik yer alıyor. Sahiplik yapıları, kar paylaşımı ve karar alma süreçleri gibi önemli konularda anlaşmak, bu anlaşmaları yazılı sözleşmelerle veya anlaşmalarla belgelemek ilişkiler açısından netlik sağlayabilir. Söz buza yazılan yazıdır ☺ Buz erir, söz uçar. Kişilerin verilen sözler, alınan kararları farklı hatırlamalarına dayalı anlaşmazlıkları önlemek için bunları yazılı hale getirmek bir çözüm olabilir. 

Performans ve İş Sonuçlarını Düzenli İnceleme disiplini geliştirin: Aile şirketinin performansını ve bunun aile ilişkileri üzerindeki etkisini periyodik olarak gözden geçirin. İşletmenin ailenin uzun vadeli hedefleri ve değerleriyle uyumlu olmasını sağlamak için politika ve uygulamalarda gerekli düzenlemeleri yapın.

Duyguların aile dinamiklerinin doğal bir parçası olduğunu ve onları tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak yerine yapıcı bir şekilde ele almanın önemli olduğunu unutmayın. Bu stratejileri uygulayarak bir aile şirketinde duyguların yönetilmesine ve uzun vadeli başarısının desteklenmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Tüm bu süreçleri sistem haline getirmek için objektifliğine, bilgi ve deneyimine inandığınız bir destek ve bir arabulucu olarak ActionCOACH metodlojileri ile sizin yanınızda olacağım. Bu sürece nasıl hazırlanacağımızı belirlemek ve yol planı oluşturmak için ilk adımı atın, webinarımıza kaydınızı yaptırın.

 

Özge TORAMAN