Liderlik- İşinizi Kim Yönetiyor?

İş yerlerinin performanslarını artırmak gerektiğinde, iyileştirmeye o iş yerindeki liderliğin kaynağını araştırarak başlamak akıllıca olacaktır.

Şimdiye kadarki koçluk tecrübelerimden gördüğüm şu ki, işlerin iyi gitmediği birçok olayda, liderlik yönünün belirsiz olduğu ve ekip tarafından yeterince anlaşılmadığı gerçeğidir.

Liderlik, bir vizyon formatında, geleceğin şu anki tablosunu çizebilmektir. Dünyadaki tüm gerçek liderlik öykülerinin ortak noktası, o vizyonu yaratabilme ve o vizyonu etrafındakilerle paylaşabilme yetisidir.

Liderlik, güçlü yaratıcı bir araçtır ve işverenler tarafından benimsendiğinde, işten alınabilecek başarı üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

Kurumlardaki yöneticiler bir süre bu kavram doğrultusunda yönlendirilmişlerdir ve “yarının liderleri” için de şunlar yazılmıştır:

“Her yönetici, her müdür ünvanının hakkını verebilmesi için bir vizyona sahip olmalıdır, bir vizyon ki organizasyonun nerede olacağını ve gelecekte neye benzeyeceğini çizen bir vizyon… Yüksek çalışan bağlılığı, adanmışlık ve yüksek derecede üretkenlik almak istiyorlarsa bu vizyonu yaratmalı ve onlara direkt bağlı kişilerle paylaşmalıdırlar.” ‘Derhal’.

İş hayatındaki gerçekler bunlar. Başarılı olmak için işverenlerin ana resmi çizmeleri ve bu resmi ekipleriyle paylaşmak için istekli olmaları gerekir. Birçok başarı öyküsü bu noktadan başlamıştır. Birçok iş ise bu noktanın yoksunluğundan ötürü başarısız olmuştur.

Peki, sizin işinizi kim yönetiyor?

Pazardaki hızlı ve süregelen değişiklikler neticesinde geleceğin yönünü netleştiremediğinde ve değişimin hızı yaşadığımız teknoloji çağı tarafından belirlendiğinde, küçük ve orta ölçekli firma sahiplerinin zorluk çektiği nokta işte tam da bu noktadır.

Müşterinin istediği mükemmel hizmet seviyesi, siz dünün beklentilerini karşılarken, bugün çoktan artmaktadır bile. Düne göre bugün daha iyi olan bir hizmet veya ürünü bir pazara dağıtmaya devam etme ihtiyacı, liderlerin çizeceği ve ekiplerinin de benimseyeceği vizyonlarına meydan okuyacaktır.

Ekipte düşük moral, işe gelmemezlik ve istifalar liderliğin dibe çöktüğünün ve tamire ihtiyaç duyduğunun birkaç göstergesidir.

Liderliğin kendinizde analiz edebilceğiniz beş özelliği aşağıdaki gibidir:

1) Kişisel iş alışkanlıklarınız – Siz ekibiniz için iyi, sağlıklı ve örnek alınası bir rol model teşkil ediyor musunuz?

2) Siz moral bozuklukları ve/veya stresi nasıl karşılıyorsunuz? Ekibiniz, zor durumlarda gösterdiğiniz tepkileri hemen kapacaktır. Siz panik olup dağılırsanız, onlar da dağılacaktır!

3) Sizin liderlik yapınız ve sisteminiz nedir?(Ya da sizde hala bir liderlik sistemi yok mu?)

4) Vizyon ve stratejiniz nedir ve bunlar ekibinize net bir şekilde iletilmiş midir?

5) Ekibinizle iletişiminiz nasıldır? Daha da önemlisi size güveniyorlar mı?

Ekibiniz ve dolayısıyla da işiniz, sizin onları yönetebildiğiniz kadar ilerleme gösterecektir. Ne kadar güçlü bir lider olmayı öğrenirseniz, ekibiniz ve işiniz de o kadar güçlü hale gelecektir.

Yazan: Mark McNulty