Planlama Bir Alışkanlıktır – Tıpkı Diş Fırçalamak Gibi

Planlama bir alışkanlıktır.

Siz hiç nereye gideceğinizi bilmeden sokağa çıktınız mı?

Ya da nereye gideceğini bilmediğiniz bir uçağa bindiniz mi?

2020’nin son ayına girerken kafamdan geçenler şunlar; bu yıl neyi başardım, kendime hangi hedefleri koymuştum, ne kadarına ulaşabildim, ulaşmaya çalışırken nelerden vazgeçtim, neleri kazandım, hayatımda 2020’ye damgasını vuran olaylar nelerdi?

Şahsen bu yılın sonlarına denk gelse de hemen en büyük kazanımlarından birinin sabah 5’te kalkma alışkanlığı kazanmak olduğunu söyleyebilirim…

Sadece kendime ayırdığım odaklı, sakin bir 1 saat her gün beni gerçekten besliyor, ayakta tutuyor, o güne ve haftaya umutla bakmamı kolaylaştırıyor. Başlamak isteyip te başlayamayanlara buradan ilham olsun isterim…

 

O soruyu siz de kendinize sorun..

Malum koçluk derin soru sormak; o halde kendinize sormadığınızı tahmin ettiğim birkaç soru da size gelsin:

Şu anda geldiğiniz noktada pandemi hiç yaşanmamış olsaydı 2020’de işinizle ilgili neleri değiştirirdiniz? Nelerin kıymetini daha çok bilirdiniz?

Bu süreçte iş sahibi ve yöneticiler olarak hangi alışkanlıklarınız sizi besledi, hangileri geriye çekti hiç düşündünüz mü?

Daha çok Netflix izledim, ekmek yaptım, kilo aldım gibi çok duyduğumuz cevapların dışında başka neleri daha çok yaptınız mesela bu dönemde? Uzun uzun ailemizi gördük ama bu bizde iyi ki varlar farkındalığı mı yarattı, yoksa evin içinde köşe kapmaca oynamak durumunda mı kaldık?

Evet hepimiz daima hazır vaziyette internete sürekli bağlı bir şekilde yaşadık Mart ayından beri. Bu neler getirdi hayatımıza, neler götürdü?

İşte bütün bunlara cevap bulmak, hatta bu soruları sorabilmek için bile biten yılın değerlendirmesini ve gelecek yılın planını yapmaya değer.

 

1 kerelik planlama olur mu?

Planlamanın tadını yapmayan bilemez, yapan da o plana ne kadar sadık kalıp kalmadığını kıyaslamaz, hedeflediği sonuçlara ulaşıp ulaşmadığına bakmaz ise planın hiçbir önemi kalmaz. Planlama alışkanlığının sürekli olması da burada önem kazanır.

1 kere yaptım olmadı diyebilmek mümkün değil, planlama diş fırçalamak gibi günlük olarak edineceğimiz bir alışkanlık bence.

Hedeflerinizi ve yollarınızı yazmak diğer taraftan aslında kendi kendimize verdiğimiz bir söz, bu söz yazılı olduğunda daha altı çizili, daha net ve geri dönülemez bir hal alıyor, bir nevi kendinizle sözleşme imzalamışsınız gibi..

 

 

Türkiye’de plan yapmak neden zor?

Ülkemizde Akdeniz kültürümüz gereği midir bilmem tez canlılığın, işleri çarçabuk bitirmenin önemli bir değer olduğunu gözlemliyorum. Bunu iş hayatına uyarlarsak pazarlama yapmadan satış beklemek ya da planlama yapmadan iş sonuçlarının değişmesini beklemek bu kültürümüzün bir sonucu mudur diye düşünmeden edemiyorum.

Örneğin pazarlama aslında gerçekten buluşmak istediğimiz müşterilerle bizi buluşturan bir dizi strateji, taktik, yöntem.

Satış buluştuğumuz bu müşterilerle anlaşmanın sonucu.

 

Dolayısıyla pazarlama olmadan satış zor, yıpratıcı. O sebepledir ki ülkemizde ‘pazarlamacılar giremez’ yazıyor hala pek çok yerde. Çünkü pazarlamacı satışı zorlayan kişi anlamında kullanılıyor.

 

Peki ya planlama? 2021’e girerken hangi iş sonuçlarını hedefliyoruz? Finans, müşteri akışı, ekip uyumu, verimlilik, kişisel hedeflerimiz?

 

Bu hedefleri yazılı hale getirmeden; diğer bir deyişle tez canlılık ile bunları hiçbir zaman kağıda dökmeden, amaçladıklarımıza nasıl, neleri yaparak ulaşacağımızı düşünmeden iş hedeflerimizi yeni yılda yakalayabilmek ne kadar mümkün sizce?

 

 

Diyelim ki planlamamak bir kültür, öyle ise bu kültür nasıl değişir?

Kültürü değiştirmek elbette bir vizyon işi. Eğer planlamamak bir kültür ise planlamak ta bir kültür olabilir. Yani seçim meselesi. Bunu başlatmak, her daim takipçisi olmak ve referans noktası belirlemek için ben iş planımı yaparak başarıya ulaşıyorum düşüncesini edinmek önemli. İlk adım olarak ActionCOACH’un 3 ayda bir düzenlediği planlama çalıştaylarına şirketiniz ya da ekibinizle katılabilirsiniz.

 

Kültür ile ilgisi yok Türkiye kriz ülkesi planlamak işe yaramaz diyenlerinizi de duyar gibiyim.. Gerçekte plan zaten mevcut durumu, daha kötüsünü ve iyisini senaryolaştırarak ele aldığımız bir şey. Yani plan yapmış olmak için plan yapmayız, sonuçlar için yaparız. Diğer bir deyişle kafamızdaki planlar sonuç değildir. O sonuca nasıl varacağımızın adımlarını netleştirmek planlamadır. İşletme koçları olarak bizler müşterilerimize değişen koşullar altında hedeflerini değil, hedeflerine ulaştıracak planlarını güncellemelerinde yardımcı oluyoruz.

İş hedefleri bellidir, belirsiz, ulaşılamaz bir hedefiniz varsa buna sadece pandemi değil, her şey engel olabilir.

Tüm hedeflerinizi iş planları ile gerçekleştirdiğiniz bir yeni yıl dileklerimle.

 

Ayşegül Tozkoparan
ActionCOACH Türkiye Partneri


Bu yazı ilginizi çekti mi? Benzer bir başka blog yazımızı daha okuyun! Tıklayın.