İşbirliği Sağlam, Ekip Çalışması Güçlü Bir Organizasyona Sahip Olmak İster misiniz?

Her işletmeci işbirliği sağlam temellere yerleşmiş, ekip çalışması güçlü bir organizasyona sahip olmak ister. Her işletmeci bilir ki gün sonunda çıkan iş, tek bir kişiye ait değildir, müşterinin memnuniyetinde tüm ekibin katkısı vardır. Her ne kadar mükemmel çalışanlarınız olsa dahi bir iki kişinin ekipten kopuk hareketleri ya da ortaklarınızın işbirliğine uygun olmayan tavırları günün sonunda müşteri memnuniyetini ve kârlılığınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Bir diş doktoruna gittiğinizi düşünün. Doktorunuzun işinde uzman olması çok yetenekli parmaklara sahip olması acı çekmeden doğru tedaviyi almanızı sağlar. Peki ya yanında çalışan teknisyeninin bir anlık dalgınlığı ya da doktor teknisyen arasındaki bir yanlış anlaşılmanın bedeli sizin için ne olabilir? doktorun size yapacağı iğnenin ilacının yanlış dozda ayarlanması, daha önce kullanılmış ama sterilize edilmemiş bir aletin doktorun ellerine tekrar uzatılması… Konu sağlık olduğunda kârlılığını etkilemesi bir kenara insan canı söz konusudur, davalık dahi olabilirsiniz. Doktor, teknisyen ve hasta arasındaki iletişim bir dans gibidir. Hareketler doğru olduğu, zamanlamaları doğru olduğu sürece bir sanat eseri ortaya çıkar. Bu danstaki işbirliği başarısız olursa, hasta ya zaman kaybederek ya da acı çekerek bedelini öder. 

İşletmenizin hedeflerine giden yolda faaliyetlerinizin ve projelerinizin tamamlanması için her organizasyonun işbirliğini geliştirmesi gerekir. İşte, başka biriyle etkileşimde bulunmadan veya işbirliği yapmadan bir ürün/hizmet sunan işler çok nadirdir. Her işte insanın doğası söz konusudur. İşbirliği becerilerini geliştiren işletmeler, ekipler ve kuruluşlar daha üretken ve daha kârlı olabilirler. Siz de bu kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. 

“Problem, liderlerin işbirliğini çok dar düşünmeleridir: geliştirilecek bir değer olarak görüyorlar ancak öğretilecek bir beceri olarak görmüyorlarl” (Gino, 2019) . Gino, Harvard Business Review’daki makalesinde, işbirliğini geliştirmek için gerekli olanın, bireysel davranışlara odaklanan ‘psikolojik bir yaklaşım’ olduğuna işaret ediyor. 

Organizasyonel İşbirliğini Geliştirmek için 6 Temel Beceri

Gino, organizasyonel işbirliğini geliştirmek için 6 temel beceriyi daha da tanımlar.

  1. Konuşmak yerine dinleyin
  2. Empati kurun
  3. Geribildirim ile rahat Olun
  4. Liderlik edin ve takip edin
  5. Net ve açık bir şekilde konuşun
  6. Kazan-Kazan ilişkisi kurun

Projeler veya sorunlar üzerinde çalışırken çalışanlarınız ile birlikte çok az zaman geçiriyorsanız, onların durumlara karşı sergiledikleri davranışlarının eski kalıplarına geri dönmesi olağandır. Bu konu ile ilgili eğitim almış olsalar dahi. Bu becerilerin gelişimi zaman ister, uygulama üstünde deneyim edinmek ister. İşinizde bir lider olarak, ekiplerin organizasyon zorluklarını çözmek için birlikte çalışmasını sağlayarak işbirliğini teşvik ettiğinizden emin olun. Onlara süreçlerde geribildirim verin ve ekip içerisinde de bunun alışkanlık haline gelmesini sağlayın. 

Aktif olarak birbirlerini dinleyen, birbirleri ile göz teması kuran, beden dillerini görebilen diş doktoru ve teknisyene geri dönelim. Doktor yönlendirmede net, teknisyen soru sormakta veya alternatifler sunmakta rahat olduğu bir ‘diş dansı’ karmaşık durumlarda bile ikisinin senkronize olmasını sağlar. Genellikle bir diş hekimi ikinci bir bakış, tavsiye veya geri bildirim için bir teknisyen veya diş hekimi getirebilir. Diş hekimi hastayla birlikte ekibine de bilgileri net ve kesin bir şekilde aktarır, böylece herkes işlem sırasında ne olacağını ve ne bekleyeceğini bilir. Hastaya da yanıt vermesi ve geribildirim vermesi için zaman verilir. Ön bürodaki resepsiyondan yetenekli dişçiye kadar ekip, tek bir hedef göz önünde bulundurularak çalışır. Her hastaya en üst düzeyde bakım ve tedavi sağlamaya çalışırlır. Böylece tüm süreç yüksek kalitede ve en ideal şekilde gerçekleşir.

Ancak, her kuruluşun bu düzeyde işbirliği ve ekip çalışması geliştirmediği açıktır. Birçok kuruluş, işbirliğini verimli kılan alışkanlıkları ve davranışları aşılamakta zorlanır. Kaliteli işbirliği alışkanlıkları olmadan çalışan ekipler kızgınlık, hayal kırıklığı ve endişe sergileyebilir. Organizasyon içinde, bu ekip davranışlar yayılabilir ve başkalarını etkileyebilir. Uzun vadeli verimlilik ve büyüme, organizasyonun çalışanlarını daha yüksek seviyelerde performans göstermeleri için motive etme becerisine bağlıdır. Bir çalışan, etkin bir şekilde işbirliği yapmadan ve bir ekibin parçası olmadan nadiren başarılı olabilir.

Ekip üyelerinizin becerilerini geliştirmek için hem bireysel hem de ekip olarak:

  • Aktif dinleyin ve teşvik edin,
  • Dikkatiniz dağılmadan iletişim kurun,
  • Soyut veya dolaylı iletişimi azaltın,
  • Farklı bakış açılarına açık olun,
  • Söylenmemiş ipuçlarını ve sinyalleri arayın,
  • Belirli davranışlar hakkında geri bildirimde bulunun,
  • Öz farkındalık pratiği yapın,
  • Yetki verme ve iş paylaşımı pratiği yapın,
  • Süreçlerinizde şeffaf olun ve iyileştirmek için düzenli olarak inceleyin.

Gino diyor ki: “İşbirliği eksikliğinden bıkmış liderler, kendilerine basit bir soru sorarak başlayabilirler: Bugün işbirliğini teşvik etmek için ne yaptım? Kalıcı işbirliğini ancak düzenli olarak hatalara sahip çıkarak, insanların fikirlerini aktif ve destekleyici bir şekilde dinleyerek ve başkalarının görüşlerine ve davranışlarına meydan okurken saygılı ama doğrudan davranarak kalıcı işbirliğini teşvik edebilirler. Liderler, insanları altı tekniği kullanmaları için eğiterek yaratıcı, üretken ekip çalışmasını bir yaşam biçimi haline getirebilirler ”(Gino, 2019).

Ek olarak insanların davranış profillerinin farklı olduğunu ve durumlara farklı tepkiler verebildiğini ve farklı gereksinimlere ihtiyaç duyabildiklerini bilmek, doğru ekipleri oluşturma aşamasında bize büyük katkı sağlar. İletişim aşamasında bazı insanlara destek olmak onların kendi potansiyellerini daha verimli bir şekilde ortaya çıkarmasını sağlarken bazı insanlar rekabet ortamında kendi sınırlarını zorlarlar ve en iyi potansiyellerini ortaya çıkarırlar. Rekabet ortamında geri adım atmak isteyen kendini güvensiz hisseden bir ekip arkadaşınıza meydan okursanız aslında fayda sağlayabilecek bir çalışanınızı kaybedebilirsiniz. Bunun için ekip arkadaşlarınızı iyi tanımaya çalışın. DISC Davranış Profili Analizlerinizi öğrenmek sizler için çok faydalı olabilir ve süreci 4-5 seviye ileri taşıyabilir. Kervan yolda dizilir cümlesini bilirisiniz bazen yolu da kervanı da önceden görmek sizi hedeflerinize daha hızlı ulaştırır. 

Siz de işbirliği sağlam ekip çalışması güçlü bir organizasyona sahip olabilirsiniz. İstikrarlı bir şekilde bu adımları takip edin, deneyin. aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar almayı beklemeyin. Yeniğin ve gelişimin öncüsü olun. Bu süreçte size eşlik edecek ve birlikte daha emin adımlarla yürüyebileceğiniz bir işletme koçu ile çalışmak isterseniz, ActionCOACH işletme koçları sizin için varlar. Bir koçla çalışmak veya ActionCOACH hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, www.actioncoachturkey.com  adresini ziyaret edin .