Ekip dinamiklerini geliştirmek için ritüeller oluşturmak en eski çağlardan bu yana kullanılan bir yöntemdir. Siz de özellikle fiziksel olarak uzak kaldığımız bu dönemde daha bağlı takımlar yaratmak, güven ortamında hissetmek, iletişimi ve iş verimini artırmak için bu küçük ritüellerden faydalanın.
2000’lerin başlarında Nextel, telsiz işlevi gören cep telefonlarını piyasaya sürdü. Teknoloji yeniydi ve iletişimin gözlerimizin önünde nasıl değiştiğini gösteriyordu. Geçenlerde eski reklamlarından birini gördüm, o dönemin zorlukları bana uzaktan çalışan ekiplerin bugün nasıl benzer zorluklarla karşılaştıklarını düşündürdü. Reklam, telsiz üstünden her ekip üyesini bir nokta olarak görünmesini ve iletişim kurmasını anlatıyor . Amacı, işin tamamlandığından emin olmak için noktalar arası (insanlar arası) görsel ve işitsel teması sürdürebilmek. Reklamda, uzaktan çalışan ekiplerin karşılaştığı aksaklıkları en aza indirmek adına “noktaları karıştırmıyoruz” diye bir satır da yer alıyor.
Bu eski TV reklamına bir göz atmak isterseniz tıklayın…
Günümüz iş dünyasında, uzaktan çalışan ekipler, yeni zorluklarla karşı karşıyalar. İzolasyon. Yalnızlık. İnternet bağlantısının kesilmesi. Tüm bu aksaklıklar bir ekibi parçalayabilir, üretkenliği ve memnuniyeti etkileyebilir. Ekibinizdeki insanlar sadece ekrandaki noktalar veya yüzler değil, onlar bağlantılara ve ilgiye ihtiyaç duyan kişiler. Şimdi uzaktan çalışan ekiplerinizle yeni yollardan bağlantı kurmayı düşünmek için iyi bir zaman. Aynı departmanda çalışmasalar bile ekip üyeleri arasında dostluk ve güven oluşturmak işletmeniz için çok önemlidir. Kendilerini ekipten kopuk hissedenler artık bu yeni yollarla tüm ekibin bir parçası olduklarını hissedebilirler. İnsanları yeni yollarla birleştirmeye odaklanmanın zamanı geldi.
Leading From Anywhere kitabının yazarı David Burkus, geçtiğimiz günlerde Harvard Business Review’de uzaktan çalışan ekiplerin tüm organizasyonla gerçek bir bağlantı hissetmeye devam etmesini sağlamak ile ilgili bir yazı paylaştı. COVID güvenlik önlemlerine uyum sağlamak için işlerin uzaktan çalışma alanlarına kaydırılmasından, programların ve ofis alanlarının değiştirilmesinden dolayı artık ekipleri bir arada tutmak eskisinden daha zor olabiliyor.
“Gelecekte işimizin en ilginç yanı, fiziksel ofislerimizin nasıl olacağı değil. Gelecekte işimizin en ilginç yanı çalışma şeklimiz, özellikle de ekipler halinde çalışma şeklimizdeki değişimdir.” (Burkus, 2021).
Burkus, noktaları birleştirmenin ve ekipleri birbirine bağlamanın bazı kolay yollarını söylüyor. Ekip üyelerinin daha kişisel paylaşımda bulunmasına ve bağlantı kurmasına izin vermek için toplantılarınızda biraz alan oluşturmanız önemlidir. Tüm ekip üyelerinizin aynı şekilde etkileşime girmesini bekleyin, yine de onlara kişisel paylaşım yapabilecekleri bir zaman vermeniz yaşadıkları izolasyon hissinin azalmasında etkili olabilir.
WIFLE: İfade etmek isterim ki…
Bizler ActionCOACH’ta, her toplantımıza bir WIFLE ile başlıyoruz. WIFLE zamanı, aklımızdakileri özgür bir şekilde ifade ediyoruz. WIFLE ritüeli bize güven alanı içerisinde kabul görülen bir alan imkanı sağlıyor. WIFLE ritüeline “ifade etmek isterim ki…” ile başlıyoruz. WIFLE sırasında kimse konuşmacının sözünü kesmiyor ve her takım üyesi, toplantı başlamadan önce WIFLE cümlesini söylüyor. Siz de bir WIFLE ritüeli yaratarak, iletişim kültürünüzü açık ve samimi bir şekilde güçlendirebilirsiniz. Ayrıca WIFLE ritüelini ekipleriniz içindeki çatışmaları çözmek için bir araç olarak da kullanabilirsiniz. Kurallar oluşturmak ve endişelerinizi açıkça ifade etmek için tarafsız ve çatışmacı olmayan bir tonla WIFLE ritüelini kullanabilirsiniz, ekipte olası çatışmayı tırmanmadan sorunlar üzerinde çalışabilmeye yardımcı olabilirsiniz.
Sanal toplantının başına veya sonuna
Ek olarak, Burkus sosyalleşmek ve sohbet etmek için herhangi bir sanal toplantının başına veya sonuna zaman eklemenizi tavsiye ediyor. Bu ek sürede ekibinizde paylaşım artabilir ve daha iyi bağlantılar kurulabilir. Fiziksel toplantılarınızda sosyalleşmenin doğal olarak gerçekleştiğini hatırlayın. Bu sosyalleşmeye uzaktayken izin vermezseniz, ekibin doğal bağlantı duygusunu bastırırsınız.
WIFLE ritüeli ile açtığımız ActionCOACH’daki toplantılarımızı bir WHOOSH ritüeli ile kapatıyoruz . WHOOSH, sol elin öne ve sağ elin arkaya uzatılmasından sonra sağ elin öne doğru sallanarak sol ele vurulması şeklinde gerçekleştirdiğimiz fiziksel bir harekettir. Her bir ekip üyesinin toplantı sırasında paylaşılan bilgilerden kendisi için tutmak istediğini nasıl kendine kilitlediğini ve bırakmak istediklerini bırakışını sembolize eder. Böylece, toplantı yoğun veya stresli olsa dahi ekip ilerleyebilir ve ayrıntılar onları ağırlaştırmaz veya dikkatlerini dağıtmaz.
WIFLE ve WHOOSH, ActionCOACH’un kendi kültürüne yerleştirdiği çok etkili ritüellerdendir. Ekip üyeleri cezalandırılmadan kendilerini ifade etmekte özgür hissettiklerinde, ekip bağlılığına katkıda bulunur ve güveni artırır. “Eskiden insanlar topluluklar oluşturdukları zamanlarda, bu topluluğu birbirine bağlamak için ritüeller kullanırlardı. Bunu keşfeden birçok yüksek performanslı ekip düzenli olarak ortak ritüeller yapar, bu ritüeller ekipte işbirliğini artırır, güven oluşturur ve aidiyet duygusu yaratır ”(Burkus, 2021) . Bu ritüelleri hem fiziksel hem de sanal olarak gerçekleştiriyoruz. WIFLE ve WHOOSH tüm ekip üyelerimiz için alışılmış ve rahatlatıcıdır ritüellerdir. Siz de bu ritüelleri kendi ekibinize aşılayarak bağlarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
Nihayetinde ister bir WIFLE ritüeli, ister bir WHOOSH ritüeli kullanıyor olun, ekibiniz için ritüeller oluşturmak, “noktaların” birbirine bağlanmasına ve ekibinizin endişelenmeden yoluna devam etmesine yardımcı olacaktır.
ActionCOACH hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bölgenizdeki sertifikalı bir işletme koçuyla bağlantı kurmak istiyorsanız hemen tıklayın!