Son dönemlerde müşterilerimizin bazılarını ekiplerinden yakınırken yakaladık. Genelde ekiplerini yönetmeye çalışan bu kişiler, ekip içerisinde bir sorun olduğunda ilgili kişiye “neden problem yaşandığı” konusunda soru yöneltince, ekip üyeleri gerçek sebepleri açıklamak yerine bahaneler üretiyorlarmış. Bu konudan yakınan birçok müşterimizin olduğunu fark ettik ve bu yazıyı oluşturmaya karar verdik. “Ekip üyelerinizin yapamadıkları ya da kötü bir performans ortaya koydukları işlerle ilgili sürekli bahaneler üretmelerini nasıl engellersiniz?” Gelin, bakalım…
Bu konuda en önemli noktalardan biri, soruyu ekip üyelerine nasıl yönelttiğinizdir. Eğer siz “neden” sorusunu sorarsanız, büyük ihtimalle “çünkü” cevabını alırsınız… (ki bu ‘çünkü’lerin devamı ya bahanelerle ya da özür dilemekle gelir.)
Eğer bir işin neden yapılmadığına dair gerçek sebeplere ulaşmak istiyorsanız, ekibinize doğru soruları yönlendirmelisiniz: geçmişe yönelik değil, şu anın ya da yakın geleceğin bir resmini onlardan istemelisiniz, aksi takdirde sadece geçmişte olmuş bitmiş şeylere bahaneler üretir olduklarını fark edersiniz. Ancak sorularınızda “şimdi ne yapıyoruz?”, “bundan sonraki adımımız ne?” ve “şimdi önümüzde ne var?” gibi ileriye dönük ifadeler kullanırsanız ekibinizi sürekli sonuç almaya ve her zaman işi geliştirmeye yönelik cesaretlendirmiş olursunuz. Böylece geçmişte yapılmış bir hata ya da karşılaşılan performans düşüklükleri geleceğe yansımaz, çünkü tüm ekip, işlerin “yarın” (her geçen gün) daha iyi olması için çabalamaya başlar.
Ekibinize işlerle ilgili durumları sorarken her zaman sorularınızı geleceğe bağlantılı olacak şekilde oluşturun, çünkü bir yönetici olarak sizin en önemli göreviniz, sizinle birlikte çalışanları (ekip arkadaşlarınızı) ya da sizin için çalışanları (çalışanlarınızı) işletmenizi ileriye götürmek için gerekli motivasyonu yaratmaktır.
Bu nedenle soracağınız soruları aşağıdakiler gibi şekillendirebilirsiniz:
- Bu işin tamamlanması için ne yapmamız gerekiyor?
- İşin bitmesine yönelik bundan sonraki adımın ne olacak?
Yukarıdaki gibi sorularla “işin neden tamamlanmadığı” sorgulanırken, amaç aslında “neden” i öğrenmek değil bu işin “nasıl” tamamlanacağına yönelik bir yolu ekibin kafasında şekillendirebilmektir. Bu sayede “bahaneler” yerine “aksiyon adımları” duyarsınız.
Gördüğünüz gibi, doğru cevaplara ulaşmak için doğru soruları sorabilmek çok önemlidir. Eğer ekibinizin size sürekli bahaneler üretmesini istemiyorsanız, bu önerimize kulak asın. İnanın, değişimi hemen göreceksiniz!