Kişiler yeni bir işe başlarken genelde hata yaparlar…
İşte size, girişimcilerin yeni bir işe başlarken yaptığı ortak hatalar:
1. Büyük Müşteriye Güvenmek:
Eğer şirketin gelirlerinin %50’sini tek bir müşteriye dayandırırsanız, şirketinizin iflasa gitmesi oldukça muhtemeldir. Birçok küçük müşteriyi yönetmek daha kolay olabilir ama az müşteriye güvenmek de işinizi tepetaklak edebilir, çünkü o tek büyük müşteriyi kaybetmek işlerinizi zora sokabilir.
2. Pazarlama İmkânı Zor olan Ürünler Yaratmak:
Bazı şirketler tüm enerjilerini tek bir ürün, fikir veya hizmete yatırırlar. Durum böyle olunca da, alacak kimseyi bulamazlar. Kendine pazar bulmak zorunda kalan bir ürün çıkartmak bir hatadır. Üzerine emek verip, enerji ve para harcamadan önce ürünün alıcısı olup olmadığını araştırmak gerekir.
3. Eşit Ortaklıklar:
Bir veya daha fazla kişiyle eşit ortaklık kurmak, teoride eşit olarak gözükebilir ve genelde de bir süre idare edebilir, ancak uzun vadede anlaşmazlıklar çıkar ve şirket, hiçbir ortak söz sahibi olmadığı için sallantıya girer. Partnerlerin veto gücü, şirketin büyümesini ve gelişmesini engeller.
Bunun yerine, yönetici ortağına tüm kontrolü ve hisselerden büyük bir payı vermek (ki bu sadece %51 anlamına gelse bile) veya ortaklar için hakem gibi davranacak bir üçüncü kişiye, yani bir danışmana ufak bir yüzde vermek daha makuldür.
4. Düşük Fiyat Stratejisi:
Şirketler piyasanın izin verdiği ölçüde en yüksek fiyatı talep etmelidirler. Genelde çok az işe yarayan bir strateji olsa da, çok fazla girişimci özellikle hizmet odaklı işlerde, düşük kar marjı ve yüksek adetle iş yapmaya çalışır.
5. Yetersiz Sermaye:
Gerçek olmayacak ölçüde iyimser olmak, satış tahminlerini artırıp, ürün geliştirme sürelerini kısaltıp, beklenen maliyetleri de minimuma indirebilir. Teklif edilen yatırımın altında yatan tahminleri tekrar tekrar kontrol etmek ve sadece sermaye en kötü senaryoyu destekleyebildiği zaman ilerlemek çok önemlidir.
6. Dikkatinizi Yitirmek:
Küçük iş sahipleri, genelde önlerine çıkan her işe atlar ve böylelikle şirketin ana ürün, hizmet, pazar ve dağıtım kanalındaki ilgiyi kaybetmesine sebep olurlar. Çabaları tek bir noktaya ve belirli bir alana odaklamak, genelde eforu dağıtmaktan çok daha iyi sonuç verir.
7. Harcamaları Artırmak:
Yüksek standartları tutturma isteği uğruna, girişimciler bazen masrafların geliri geçmesine izin verirler. Karlılık maliyeti, naçizane bir ofis yerini, mobilyaları vb. karşılayabilene ve kar, masrafı dengeleyebilene kadar gereken tüm harcamayı şirketin hedefleri dışında hiçbir şey için yapmayın.
8. Mükemmeliyetçilik:
Mükemmellik elde edilemezdir, ama bu yine de girişimcileri mükemmeli yakalama arzusu uğruna çok para harcamaktan alıkoymaz. Şirket, mükemmel ürünü en nihayetinde geliştirse bile, pazar çoktan değişip o ürünü modası geçmiş kılar. Bunun yerine, daha az mükemmel bir ürün geliştirip, pazara daha hızlı tanıtmak ve hemen ardından bir başkasını üretmek daha çok işe yarar.
9. Büyük ROI:
Şirket ürün veya hizmetlerinden kazanacağı ROI’yi müşterilerine net olarak söyleyemiyorsa, müşterilerinin şirketin değer teklifini anlamasını nasıl bekleyebilir ki? Bir analiz edin. Eğer şirket büyük bir ROI gösterebiliyorsa, satışlar çok iyi gidiyor demektir, değil mi?
10. Hatayı İtiraf Etmeyi Reddetmek:
Girişimcilerin yaptığı en büyük hata, başarısızlığı umursamamaktır. Eğer başarı henüz gelmediyse, elinizdekileri ve yatırımı tekrar gözden geçirin. Orijinal yatırımın yok olduğunu varsayıp, daha fazla yatırım yapıp yapmamayı bu gözle değerlendirin. Eğer değmiyorsa, hiç denemeyin, paranızı boşa harcamayın.
Tevazu, küçük ve orta ölçekli firma sahiplerine ait olan değerli bir karakteristiktir. Yetenekleriniz ve gelişim alanlarınız hakkında dürüst olun. Bir dış göz olarak bir İşletme koçundan, tecrübelerinizle isteklerinizi buluşturabilmesi için destek alma konusunu da bir düşünün…
Yazan: Brad Sugars