Tüm işletme sahipleri işletmesini geliştirmek ister. Küçük işletmeler çalışan sayısını artırmaya odaklanırken büyük işletmeler ise gelişmek için genellikle sistem ve düzen kurmaya, teknoloji kullanımını artırmaya odaklanır. Bununla birlikte her işletmenin kendine has özellikleri ve gelişim alanı vardır. Çoğu zaman işletme sahipleri yeteri enerjiye ve olanağa sahip olmakla birlikte çoğu zaman hangi alana odaklanarak geliştirme çalışmaları yapmaları gerektiğini anlamakta zorlanırlar. Bu süreçte işletmeleri geliştirmeye destek olacak ilk araç analizlerdir. İşletme geliştirme destek analizi olarak işletmenize 360 derece bakan ve röntgenini çeken İşletme Profili Analizini kullanabilirsiniz.
İşletme Profili Analizi işletmenizi geliştirmek ve büyütmek için üstünde çalışmanız gereken konuları size sunar.
ActionCOACH İşletme Profili Analizi Nedir? Neden yapılmalıdır?
ActionCOACH İşletme Profili Analizi, bir işletmenin işleyişi, gelişmesi ve büyümesi sürecinde üstünde çalışılması gereken tüm konuları kapsar. İşletme Profili Analizi, ActionCOACH’un 1993’ten bu yana edindiği tecrübe ve deneyimler ile oluşturulmuş, adeta işletmenin röntgeninini çekmeye yarayan mükemmel bir araçtır. İşletme yönetiminin temelleri, nakit akışı, pazarlama, satış, sistemler, ekip konuları ile ilişkili 100 sorudan oluşur.
100 soruluk işletme profili anketi doldurulduktan sonra işletmenin durumunu gösteren grafiksel sonuçlar ortaya çıkar. Hangi alanda güçlü olduğu hangi alanda geliştirilebileceği ana konular çerçevesinde görünür.
İşletme Profili Analizini, bireysel sağlık durumumuzu takip etmek adına yaptırdığımız kan testleri ve röntgenlere benzetebiliriz. Düzenli olarak yaptırdığımız bu testlerde düşen ve yükselen değerlerimizi görür olası riskler için önlem alırız.
Hayatımızı daha kaliteli yaşamak adına neyi daha farklı yapabileceğimizi eşten dostan duyduğumuz tavsiyeler ile değil doktoromuzun yönlendirmesi ile keşfederiz.
Örneklerle İşletme Geliştirme Destek Aracı
Vermiş olduğumuz doktor benzetmesinden yola çıkarak işletme sahiplerinin neden işletme profili analizlerini yapmaları gerektiğini bir örnekle açıklamak isteriz. Örneğin günlük hayatta başımızın ağrıdığını çevremize söylediğimizde çok farklı öneriler duyabiliriz; su iç, ışıktan uzak dur, tansiyonun çıkmıştır limon ye, tansiyonun düşmüştür şeker ye… Bu liste uzar. Burada doğru seçeneği en iyi kişinin kendisi bilir. Susuz mu kaldığını, aç mı olduğunu ya da tansiyon problemi olup olmadığını en çok durumu yaşayan kişi düşünebilir, gözlemleyebilir. Bununla birlikte bir desteğe ihtiyaç vardır, bilgi birikimine ve ölçüm yapmaya da ihtiyaç vardır. Bu destek en basiti bir tansiyon aleti kullanmak dahi olabilir.
Aynı şey işletmelerimiz için de geçerlidir. İşletmemizi geliştirmeye destek verebilecek bir araç bize doğru tespitleri yapabilmemiz konusunda ışık tutar. İşletmeci körlüğünü ortadan kaldırır. Bakış açımızı genişletir. İkaz ışıklarını görmemizi sağlar. Dışarıdan birilerinin verdiği tavsiyelerle değil şirketin içinden çıkan sonuçlarla hareket etmenizi sağlar.
Kimler Ne Sıklıkla İşletme Profili Analizi Yapmalıdır?
İşlerini geliştirmek isteyen, işletmesini sağlam temeller üstünde büyütmek isteyen, her sektörden büyük küçük tüm işletme sahipleri işletme profili analizini yapmalıdır.
Her çeyrek yazılı iş planı oluşturmadan önce
İşletme Profili Analizi tıpkı bizlerin sağlık kontrolleri gibi işletmelere de sık sık yapılmalıdır. Öneri olarak her çeyrek yazdığımız 90 günlük iş planı öncesi yapılan analiz sayesinde gelecek 90 gün maksimum verimde planlanır.
Yeni şube açma, yeni projeye başlama dönemi
Bir projeye başlamadan önce, yeni bir şube açmaya karar verdiğinizde kontrollü bir gelişim için yapılması önerilir.
İşletmenin büyüme dönemi
Nakit akışını hızla artarken büyümeyi kontrol etmekte zorlanıyor ya da stres yaşıyorsanız mutlaka işletme profili analizinizi yapın. Musluk akıyorken bir kaba koymak ya da boşa akmamasını sağlamak işletmenizin geleceği için çok değerlidir. Bugünlerde nakit akışı yüksek olmasına rağmen yönetimsel sorun yaşayan çok sayıda şirket görmekteyiz. Siz siz olun önleminizi alın. İşletme Profili Analizinizi yaptırarak güçlendirmeniz gereken alanları keşfedin.
İşletmenin durgun dönemi
İşletmeniz düz bir çizgide gider gibi ne kâr ediyor ne de zarar ediyor olabilir. Bu durum da bir sıkıntı yok gibi görünmekle beraber aslında keşfedeceğiniz bir gelişim alanı ile ivmelenebilir ve büyümeye başlayabilirsiniz. Bu durumda da işletmenizi geliştirmeye destek olacak İşletme Profili Analizi’nizi yaptırabilirsiniz.
Nasıl uygulanıyor?
İşletme sahipleri 100 soruluk bu anketi doldurduktan sonra bir sonuç ortaya çıkar. Bu sonuç size geliştirmeniz gereken alanları işaret eder. 100 soruluk anketin grafiksel olarak çıkan sonucunu kendiniz değerlendirebilirsiniz ya da bir ActionCOACH işletme koçu ile daha detaylı inceleyebilir ve işletme koçunuzdan öneriler alabilirsiniz.