ActionCOACH Türkiye, 2017 yılında her işletmenin bir koçu olması vizyonuyla hareket ederek, Türkiye’deki işletmelerin büyümesine yardım ederken ülkenin refahına da katkıda bulunuyor. Dünyada, işletme koçluğu kategorisinin tek sahibi olan ActionCOACH, 73 nokta ve bin 500 ofiste hizmet veriyor ve doğuya doğru daha hızlı büyüyor. Üç kadın girişimciyle kurulan ActionCOACH Türkiye de, bugün dokuz partneriyle 2020’yi 100 partner ve noktada hizmet vererek tamamlamayı hedefliyor. İşletmelerin değişim sürecine eşlik etmenin zor bir çalışma olduğunu vurgulayan ActionCOACH Türkiye ortaklarından Ayşegül Akşak, “Günümüzde bilgiye ulaşmakta kimsenin bir problem yaşadığını düşünmüyoruz ancak burada en önemli konu bu bilgiyi harekete geçirip uygulamaya koymaktır. Bir şirket kurarken avukat, mali müşavir, patent ofisleri gibi farklı alanlardaki insanlara ihtiyacımız olduğu gibi işletme koçuna da ihtiyacımız olduğunu göstermek ve bu farkındalığı yaratmak en önemli hedeflerimiz arasında” dedi.
Dilek SEVAL ASLANTÜRK / İstanbul
İşletmelerin, iş dünyasının giderek hızlandığı ve daha rekabetçi hale geldiği için faaliyet gösterdikleri sektörde her türlü değişimi takip etmek ve bunu yaparken de şirketin günlük işlerini yürütmenin giderek zorlaştığını dile getiren Ayşegül Akşak, İşletme Koçluğu’nun, spor dallarındaki koçlukla benzerlik gösterdiğini, nasıl büyük sporcular koçlarının, antrenörlerinin yönlendirmelerini takip ederek başarıya ulaşırsa, günümüzde giderek artan sayıda şirket sahibinin de işletmelerine kazandıracak oyun planını öğrenmek için işletme koçları ile çalıştığına vurgu yaptı. İşletme koçluğunda farkındalığı artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Akşak, “Biz danışman değiliz veya eğitimci değiliz. Ancak işletme koçluğu danışmanlık, eğitim ve koçluğu üstünde taşıyan bir metoddur. İşletmeyi ilgilendiren pazarlama, satış, insan kaynağı, üretim, planlama, ihracat, finans ve yönetim sistemlerinin hepsi bizim ana çalışma konularımız. Fakat çalışma metodumuz, işi en başından başlayarak, bugün nerede olduğunu ve ileride nereye gitmek istediğini çözerek başlıyor” dedi. Her işletmenin yola çıkarken bir işletme koçuyla yola çıkmasını sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Akşak, bu kültürü ticari alanda oturtmak istediklerini belirtti. Akşak sözlerine şöyle devam etti: Bu işin paraya tahvil etme mekanizmasının üstadı biziz, üretim tarafının üstadı da işletme sahipleridir. Şimdi işletmenin ilk adımından itibaren bu iki mekanizmanın birleşmesi gerekiyor.
ActionCOACH, dünyanın her yerinde uygulama alanları farklılaşan şirket yönetimlerinin hepsini bir potada toplayarak, programlar, metodlar ve yöntemler oluşturarak dünyadaki tüm partnerlerine tekrar dağıttığını açıklayan Akşak, 73 ülkedeki on binlerce firmanın deneyiminin sürekli bir devir daim içinde olduğu bilgisini verdi. Türkiye’de işletme koçluğu sürecini işletmelerle tamamlama oranlarının yüzde 92 olduğunu sözlerine ekleyen Akşak, “Türkiye bazında bu başarı grafiğini düşürme ihtimalimiz yok” dedi. İşletmelerin yol haritasını belirleyip, ihtiyaçları olan bütün donanımları tamamlayıp, eğitim verilmesi gereken yerde eğitim şapkalarını, zamanla yarışılacak durumlarda danışman/mentor şapkalarını takarak işletmelerdeki dönüşümü sağladıklarını anlatan Akşak, uygulama alanında da her zaman birlikte yola devam ettiklerini, daha sonra da ölç ve değerlendir tekniği ve sürekli iyileştirme metoduyla ilerlediklerinin altını çizdi.
“İşletmeleri, Altı Adım Metodu ile karlı işletmeler haline getiriyoruz”
Sorun çözücü veya tamiratçı olmadıklarını hatırlatan Akşak, “Biz vizyoner, kendisini sürekli yeniliklere hazırlayacak donanım, knowhow ve paraya tahvil etme olanağına sahip kurumuz. Bu şekilde bakıldığında işletmelerin daha kuruluş aşamasından itibaren buna ihtiyacı var çünkü bunun bir matematiği var. ActionCOACH olarak, Altı Adım Metodu diye adlandırdıkları sektör ve lokasyon bağımsız metodla işletmeleri sahibi olmadan da ya da işletme sahibine bağlı olmadan da çalışan ticari karlı işletmeler haline getirdiklerini aktaran Akşak, vizyonla başlayan bu metodun takım ve yönetim kadrosuna kadar ilerleyen meşakkatli adımlardan oluştuğunu söyledi. Akşak, “Bir işletme sahibi bir defa bu altı adımı kendisine eşlik eden bir işletme koçu ile öğrendiği zaman, isterse 100 tane işletmesi olsun hepsinde aynı sistemi kuracağı için otomatik sisteme geçer ve bu yönetim sistemini kalıcı hale getirir” dedi.
“Kadın girişimci ve patronları destekliyoruz”
AcionCOACH olarak, kadın girişimcilerin ve patronların yapılanmalarını desteklediklerini açıklayan Ayşegül Akşak, “Türkiye’deki işletme sahibi olmak ve onu büyütmekle ilgili şartlarda kadınların farklı şekilde de mücadele etmesi gerekiyor. Bugün Türkiye’de kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 30. Bunu yüzde 60’ların üzerine çıkarttığımız zaman, 100 milyon dolar civarı gayri safi milli hasılaya etkisi olacağının bilinciyle hareket ediyoruz. Dünyada bütün politikalar buraya doğru ilerliyor ancak Türkiye’de ise bunu realiteye çevirme zamanı geldiğini düşünüyoruz ve biz de ActionCOACH olarak, bu tarafta ana arter olarak bu konuyu yapılandırıyoruz” şeklinde konuştu. Akşak, Türkiye Ekonomi Bankası’nın birçok departmanı ile çalıştıklarını Kadın Bankacılığı Departmanının yol haritasını Kadın Bankacılığı Departmanının yöneticileri ile birlikte hazırladıklarını ve uygulamaya aldıklarını belirtti.
“Yıl sonunda altı ActionCOACH partnerimiz daha olacak”
ActionCOACH Türkiye’nin, bugün 12 ActionCOACH partneriyle hizmet verdiği bilgisini veren Akşak, bu yıl sonunda altı ActionCOACH partnerinin kendilerine katılacağını söyledi. İzmir, Ankara, Bursa, İstanbul’da franchise olarak partnerlerinin hizmetlerine devam ettiğini kaydeden Akşak, “Adana, Konya, Kayseri, Antalya, Mersin, Gaziantep, Samsun, Trabzon Yalova ve İzmit gibi işletmelerin yoğun olduğu illerde de ActionCOACH ofislerinin kurulmasını amaçlıyoruz. Bizim bu konuda iki farklı modelimiz bulunuyor. Biri, bu zamana kadar ilerleme taktiğimiz olan, tek çalışan ActionCOACH partnerlerimiz, ikincisinin ise 2018 Ocak ayında lansmanını yapmayı planladığımız, Business Growth Center lar. 15-20 ya da daha fazla ActionCOACH ile hizmet vermek isteyen Business Growth Center lara yatırım yapacak yatırımcılarla buluşacağız. Sonra onların bu İşletmeyi Kurmaların, İşletme Koçlarını istihdam etmelerine ve işletmelerine destek vereceğiz. 10-15 İşletme Koçu ile hizmet veren bir BUSINESS GROWTH CENTER ın, yıllık cirosunun min 2.000.000 USD olmasını bekliyoruz. Asıl agresif büyümelerinin burada başlayacağını dile getiren Akşak, sektördeki bu kavramlarının oturduğunu, başarı hikayelerinin oluştuğunu, akreditasyonu gerçekleştirdiklerini ve şimdi de yayılma zamanı olduğunu vurguladı. Akşak, 2019 ve 2020’ye geçiş rakamlarının bu yapılanma sonrasında daha yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi.