Hedef Uzmanlığı – Sizin Yönünüz Neresi?

İşte sizin için ‘Hedef Uzmanlığı’ konusuna göz gezdirmemize yardımcı olacak basit bir soru:
“Bir tatili planlarken vermeniz gereken ilk karar nedir?”

Bana kalırsa, gideceğiniz yerin kendisidir. Geri kalan diğer kararlar bu ilk karardan çıkar. Nerede kalacaksınız? Oraya neyle gideceksiniz? Bütçeniz ne kadar olacak? Oraya gitmeniz ne kadar sürecek? Oraya gittiğinizde ne yapacaksınız? Yanınızda neler götürmelisiniz?… Bu soruların hiçbiri, gideceğiniz yeri bilmiyorsanız doğru bir biçimde cevaplanamaz.

Şimdi biraz da iş konuşalım. Birçok işveren günlük kararlarla mücadele ederler, çünkü en temel soru olan ‘nereye gittikleri’ sorusuna henüz bakmamışlardır.  Bir işletme koçu olarak danışanlarıma, işlerinin temeli olarak ‘İşletme Uzmanlığı’nın dört alanını öğretirim. Her işverenin, VAKTİNİ(1), PARASINI(2), HİZMETİNİ(3) ve GİDECEĞİ YERİ(4) nasıl yönetmesi gerektiğini öğrenmesi gerekir.

‘Hedef Uzmanlığı’, tamamen varacağınız noktayı bilip bir plan yaratmaktan ibarettir.  Gelecekle ilgili birçok bilinmeyenin ve kontrolünüz dışında kalan faktörler olduğunun farkındayım.  Gelecek hakkında net bir görüşe sahip olmanın değeri, vizyonun ne olduğu değil, size nasıl yardımcı olacağıdır. Ne yöne gittiğini bilmek size yolculuğunuzu planlamada yardımcı olur. Ayrıca her başarı, önce beyinde elde edilir.

İşletme hedefi uzmanlığında ilk dikkat edilen nokta, kişisel hayal ve hedeflerinizi belirlemektir. İdeal hayatınızı hayal etmeli ve yolunu çizmelisiniz. Örneğin bundan 10 yıl sonra sahip olacağınız hayatı detaylı olarak anlatın. Nerede yaşıyor olmak istersiniz? Tipik bir gününüz nasıl geçiyor olacak? Hangi aktiviteleri, işleri, hobilerinizi ve sosyal aktiviteleri, yapıyor olmak istersiniz? Hangi aile üyeleri ya da dostlarınızla görüşüyor olacaksınız? Seyahat etmek, yatırım yapmak ve birikim yapmaya ne dersiniz? İleride para, yaşam tarzı, aktivite veya işinizin ulaşmasını istediğiniz noktaya dair netlikler kazandırmalısınız. Bir kez şahsi hayaliniz oldu mu, sonrasında o hayalinizi gerçekleştirecek bir iş yaratabilirsiniz. Getiri, karlılık, çalışan sayısı, yer, müşteriler, pazarlama aktiviteleri ve sistemler açısından size istediğiniz özgürlüğü ve kazancı getirmesi için işinizin ne olması gerekir?

İşte tüm bunlar ‘Hedef Uzmanlığı’na giriyor. Her şey gittiğiniz yere ve oraya nasıl varacağınıza netlik kazandırmakla ilgili. Bir koç olarak, insanlara yardımcı olduğum nokta işte bu; hayallerini ve hedeflerini belirlemek ve onları gerçekleştirmelerine olanak verecek bir planı hayata geçirmek. Büyük hayaller kurun ve hayallerinizin peşinden koşun!

 Yazan: David Beam