Her İşletme Sahibinin Vermesi Gereken 4 Karar

Büyük şirketleri iyi şirketlerden ayıran ve büyük yöneticileri iyi yöneticilerden ayıran fark, iyi karar verebilme yetisidir. Bu, sadece doğru kararları vermekle ilgili değildir. İşinizin tam potansiyeline ulaşması için doğru kararlar vermeyi sürekli bir şekilde devam ettirme becerisidir.

Burada bir işletme sahibi olarak vermeniz gereken 4 anahtar karardan bahsedeceğiz. İşinizin büyümesini istiyorsanız bunları kavramanız gerekiyor:

1. Çalışacağın doğru insanın kim olduğuna ..karar ver..
Hiçbir şirket, ister yeni başlayan bir kurum olsun ister uluslararası bir kurum olsun, doğru insanlarla çalışmadan büyüyemez.

Çalışanlarınız sizin organizasyonunuzu çalıştıran motorlar gibidir. Büyümeyi sağlamak için onlara doğru yakıtı vermeniz gerekir. Yeni bir çalışan işe alırken, alacağınız pozisyona VE şirketinize uyan birini alın.

Genelde işletme sahipleri takımlarına yeni üyeler alırken bunu hiçbir süreç olmaksızın rastgele yaparlar. İşte bu yüzden işletme sahiplerinin bilmesi gereken “İşe Alım için Dört Saat” adında bir süreç geliştirdik.

Bu süreçte ilk turda doğru insanı bulamayabilirsiniz. Bu süreci takip etmeye başladıktan sonra ise yeni adaylarla ilgili durumları yönetmeniz daha kolay olacaktır. Boş pozisyonu doldurmak için çalışması en mümkün olan adayı almayın. Doğru adayı bekleyin, ilk adayı değil. Burada vermeniz gereken karar “yeterince iyi” fikrine sabit kalmamaktır.

2. Mevcudiyetini nerede kuracağına .. karar ver..
Özellikle bugünün parçalanmış piyasasında hangi kanallarla büyüyeceğini belirlemek çok önemli bir karardır. 2016 yılında işletmeler kanal belirleme stratejileriyle ilgili eskiden olduğu kadar serbest olamıyorlar. Serbest bir yayılma yapmayı denemek genelde küçük sonuçlarla yüzleştiriyor. ASOS ve Kogan gibi online perakende deneyimi fazla ve bu alana odaklanmış firmalar, bize işletmenin büyümesi için kanal seçmeye nasıl kolay karar verilebilir konusunda bir örnek.

Burada vermeniz gereken karar ise kendinize uygun bir mevki seçmektir.

3. Sekteye Uğradığında O Yolda Kalıp Kalmayacağına ..karar ver…
Eğer firmanızın büyümesini sağlamak istiyorsanız, bir hata oluşturabilecek durumu zamanından önce fark edip, onu düzeltmeye çalışmanız gerekmektedir.

İzlediğiniz yolda kalmak ve devam etmekle ilgili ünlü bir örnek olarak, çok satan Harry Potter serisinin yazarı J.K Rowling’i gösterebiliriz. Harry Potter ve Felsefe Taşı yayımlanmadan önce J.K Rowling yayınevleri tarafından tam 12 kere reddedildi, fakat o bu engel karşısında pes etmemeyi seçti. Her reddedilişinden sonra yayın iznini alana kadar yazılarını ve hikayesini geliştirdi. Sonunda da başarıya ulaştı!

Başarısızlık, asla vazgeçmek için bir neden değildir. Başarısızlık size neyin işe yarayıp yaramadığını gösteren bir araçtır ve bu şekilde neyin işe yarayacağı konusunda harekete geçmeye başlamanızı sağlar. Burada almanız gereken karar ise her zaman başarısızlıklarınızdan ders çıkarmayı öğrenmektir.

4. Hedeflerinin Ne Olduğuna ..karar ver…
Tüm işletme sahipleri ve yöneticileri hedef odaklı insanlardır. Bu, sadece hedef koymak demek değildir, doğru hedefleri belirlemek ve bu hedefleri başarmak için bir plan oluşturmaktır. Ve aynı zamanda ona bağlı kalmayı başarabilmek!

Başlarda bu düşündüğünüz kadar açık ve anlaşılır olmayabilir. Ulaşmak isteyeceğiniz en iyi hedef gerçekçi, hırslı, özgün fakat esnek olabilmek olmalıdır.

On yıldan fazla bir zaman önce Mark Zuckerberg, Facebook’u kurmak için yola çıktığı zaman, ilk amacı üniversite öğrencilerinin kendi ağlarını yaratmaları için kullanacağı kolay bir rehber yaratmaktı. Bugün ise Facebook oyun oynamaktan e-ticaret yapmaya kadar birçok seçenek sunan fazlasıyla geniş bir sosyal ağ. En başından beri Zuckerberg farkındaydı ki Facebook çok başarılı olabilir, fakat adım adım büyümeye ihtiyacı var.

Bizim yaptığımız şey ise her çeyrek dönemde bir müşterilerimize adım adım bir plan oluşturup büyüme stratejileri yapılandırmak ve bunları devam ettirmek. Burada almanız gereken karar ise işinizde somut hedefler koymak ve sizi olduğunuz yerden olmak istediğiniz yere götüren belirli bir plan yaratmak.
Bu 4 karar, sadece işinizi büyütmek için bir anahtar olmanın yanında, işletmenizi yürütürken daha az stresli olmanızı ve zamanı daha doğru yönetmenizi sağlar. Bu 4 karara sıkı sıkı bağlanırsanız büyüme yolunun yarısını katetmişsiniz demektir!

Kaynak: http://londoncoachinggroup.com/mission/4-decisions-every-business-owner-needs-make/