“İş stratejisi nedir?” diye sorduğumuzda bunun şirket için kullanılan yararlı bir plan, karar, seçenek ve hatta rehber olduğunu bilmelisiniz. Bu yarar genelde başarı, kâr, işletmenin popülerliği veya büyümesi açısından ölçülüyor. Bu yararı oluşturan iş stratejilerinin formüle edilmesi ve gerçekleştirilmesi kolay değildir.
Stratejilerin uygulanması için pozitif sonuçlarının gösterilmesi ve iyi tanımlamalar yapılması gerekmektedir. İşletme sahibi olan kişinin sonuçların nasıl olması gerektiğiyle ilgili net bir düşüncesi olmalıdır ve neyi başarmak isteğine dair hiçbir şüphesi olmamalıdır. Benzer şekilde, işletme sahibi belirsiz veya net olmayan bir stratejinin işletmenin zarar etmesine neden olacağını bilmelidir.
Tüm başarılı işletmeler, büyüdükçe ve geliştikçe müşteri tabanlarıyla birlikte sürekli olarak yeniden değerlendirilerek geliştirilen stratejiler kullanır. İş stratejileri işletmelerin karşılaştıkları zorluklara göre çeşitlilik gösterir, işletmeler genelde birkaç farklı kategoride zorluklarla karşılaşırlar. İşletmenizin ihtiyacı olduğu zamana bağlı olarak hangisinin daha iyi bir yaklaşım olduğuna karar verebilirsiniz.
Stratejilerin İki Çeşidi
Çoğu iş stratejilerini iki farklı kategoride birbirinden ayırabilirsiniz:
1- Pratik Stratejiler
2- Teorik Stratejiler
Teorik stratejiler, yeni fikirleri düşünüp ortaya çıkarma kısmında ortaya çıkar. Bu stratejiler daha uygulanmamıştır ve geniş bir aralıktaki farklı senaryoları kapsayabilir. Teorik stratejiler farklı problemlerle baş etmenin en iyi belirleme yoludur ama uygulanmadıkça faydasızdır. İdeal olarak, bu stratejilerin en güçlüsü uygulama için seçilir. Bu şekilde teorik stratejiler pratik stratejilere dönüştürülür.
Bir stratejinin sadece teoride kalmaması, uygulamaya geçmesi için açık bir vizyon ve sağlam bir kararlılık gereklidir. Tüm odağınızı sadece tek bir stratejinin yürütülmesi üzerine yoğunlaştırırsanız, başarı şansınız da o kadar yüksek olacaktır. Bu strateji özellikle, işletmenizin uyguladığı strateji iyi analiz ettiğinizde ve değerlendirmeler yaparak belirtilen hedefiniz doğrultusunda gerekli düzeltme ve değişiklikleri yaptığınızda başarıya ulaşacaktır.
Bu tür bir içgörü, gelişim gerektiren iş alanlarını tanımlamanıza ve geliştirmenize yardımcı olacak bir araç olarak kullanılabilir. Kârlar maksimize edilecek ve nakit akışı daha kolay ve güçlü olacak, kaynaklar daha etkili tutumda kullanılabilecek, çalışanların üretkenliği artacaktır. Bu olumlu değişikliklerin hoş bir yan etkisi, müşterilerin işletmenizle ilgili algılarını geliştirmesidir. Oluşturduğunuz strateji etkili şekilde yürüdüğünde müşterileriniz bu gerçeği fark edeceklerdir.
Kaynak: https://www.actioncoach.com/blog/what-is-a-business-strategy/
Çeviri: Eti Vitas