Teslim tarihlerini tutturmakta zorlanıyor musunuz? Kendinizi hep yorgun, bitkin ve tükenmiş mi hissediyorsunuz? Yapacaklarınızı hep erteliyor musunuz? Tam da bunlar, motivasyonsuzluğun birkaç belirtisi…
Size kendinizi motive etmeniz için birkaç öneri sıraladım. Kişi motive olduğunda önceliklerini iyi bilir ve kendisiyle ve işiyle ilgili iyi hislere sahip olur. Bu sebeple kendinizi ve işinizi iyileştirmek için şu motivasyon önerilerine bir bakmanızda fayda olabilir:
1- Zaman psikolojisinin size iyi gelmesini deneyin: Daha önce zaman yönetimi dersi aldıysanız, az zamanda daha çok şey başarmanın yollarını öğrenmiş olmalısınız. Peki, bir işi veya projeyi yarım bırakmanın ne kadar zor olduğunu hiç fark ettiniz mi? Bunun için, gün sonunda eve gitmeden bir “yapılacaklar listesi” çıkartarak bu “tamamlama psikolojisi” üzerine oynayabilirsiniz. Nerede bıraktığınızı tam olarak bilemiyorsanız da en baştan başlayacaksınız. Bunu görebilmek için de bu akşam, yapmanız gereken 5 aramayı ertesi güne bırakarak veya da doldurmanız gereken müşteri bilgi formunu yarıda bırakarak eve gidin.
2- Kendinize günlük ve saatlik hedefler koyun: Çok azımız disiplini korumada iyiyizdir. Ayrıca araştırmalar da gösteriyor ki, başarılı olanlarla başarısız olanlar arasındaki fark odaklanarak yapılan aktivitelerden ibarettir. Mesela, büyük hedefleri olanlar belirledikleri sayıda aramaya ulaşana kadar öğle arasına çıkmama gibi davranışlar sergiliyorlar. Farklı bir örnek de, belirledikleri sayıda ürün satana kadar kendilerine basket oynamaya izni vermeyenler. Bu kişiler elbette ki fedakârlık yapıyorlar ama aynı zamanda satışı da kapatıyorlar. Bu mahrumiyet yöntemini uygulayanların çoğu genelde öğle yemeğini veya basket oynamayı hak ettiklerinde, bu hakkın bir hedefi başarmayla ilişkilendirilmesinin ne kadar iyi hissettirdiğini ifade etmekteler.
3- Satışı Oyunlaştırın: İşinizi fazla ciddiye aldığınızda, işiniz keyif yerine işkence haline gelir. En kaliteli üreticiler genelde işten keyif aldıklarında gelirlerinin kendiliğinden kontrolü devraldığını söyler. İlginçtir ki birçok kalitesiz üretici de aldığı maaşı motivasyon kaynağı olarak görenlerdir. Böyle bir durumda problem şudur ki, üretiminiz mutlaka dalgalanacaktır. “Hangi Müşteri Kim?” dediğiniz bir noktadan “O Kişi Hangi Müşteri?” dediğiniz bir noktaya bir yıl içerisinde gelebilirsiniz. Mesela, bunun için de en iyi müşterilerinizle daha çok iletişimde kalın. Potansiyel müşterilerinize veya değer verdiğiniz müşterilerinize doğum günü kartları gönderin. Bir de sonucu önemsemeden bir gün içerisinde veya bir saat içerisinde kaç tane telefon görüşmesi yapabildiğinizi görün.
4- Tükenmişlik sendromunun motivasyonu korumada büyük rolü vardır: Tükenmişlik sendromunun belirtilerinden kaçınmak için önemli olan, ödülü başarıyla değil aktivitenin kendisiyle bağdaştırmaktır. Motivasyonu bitiren bir başka etmen de izole hale gelmek ve gerginliği artırmaktır. Muhtemelen bunu hayatınızda bir sefer, sevdiğiniz insanlardan elinizi çekerek çoktan yaşamışsınızdır. Bu durumlarda motivasyon yaratmanın bir yolu da kendinize olağanüstü bir eforun karşılığı olarak sizi güçlendirecek bir hediye vermekten geçer. Unutmayın efor korunursa, daima başarıyla sonuçlanır.
Yazan: Heather Christie