Markalaşma Nedir? Etkili Marka Stratejileri Nelerdir?

Markalaşma, bir ürünü tanımlayan ve diğerlerinden ayıran benzersiz bir isim, sembol veya tasarım yaratma süreci olarak tanımlanmaktadır. Markalaşma, pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler yoluyla yapılan profesyonel bir çalışmadır. Markanın tanımı “bir satıcının malını veya hizmetini diğer satıcılardan farklı olarak tanımlayan isim, terim, tasarım, sembol veya diğer herhangi bir özellik” anlamına gelmektedir. Markalaşma da markaya ait kurumsal bir kimlik oluşturma sürecine denir.

Güçlü bir marka oluşturmak, markanızın başarısı için çok önemlidir. İster bir girişim kuran bir girişimci olun, ister büyümek isteyen küçük bir işletme sahibi olun, marka bilinci oluşturmak her zaman üst düzeyde bir performans ortaya koymanıza destek olacaktır. Yine marka bilincini oluşturmanız, müşteriler arasında sadakat oluşturmaya ve yenilerini çekmeye yardımcı olacaktır. Bu da sektörde rekabetçi yönünüzü geliştiren ve size ayrıcalıklı fırsatları beraberinde getiren önemli bir kazanımdır.

Markalaşma Nedir?

Markalaşma; marka bilinirliğini arttırmak konusunda yapılan profesyonel çalışmaların tamamına karşılık gelen bir kavramdır. Markalaşmanın içeriğinde fiyat ve ambalaj gibi temel dinamiklerin yanı sıra logo ve marka yazı stili gibi tasarımsal süreçler de yer almaktadır. Markanın sürekli bir şekilde güncel kalması ya da markanın piyasa dinamiklerine uygun bir yapıya kavuşması çalışmalarının tamamı markalaşma kavramıyla doğrudan ilgilidir. 

İşletmeler için Markalaşma Neden Önemlidir?

İşletmeniz açısından oldukça kritik bir öneme sahip olan marka, işletmenizi rakiplerinizden ayıran sizin tanınmanızı sağlayan en kısa tanımınızdır. Bundan dolayıdır ki markalaşma faaliyetleri işletmeler açısından oldukça kritik bir etkiye sahip olmaktadır. Markalaşmadaki başarılar, firmanızın tanınırlığını da doğrudan etkilemektedir. Bu da işletmenizin ürün ve hizmetlerinin tanınması anlamına gelmektedir.

Her şeyden önce markanız, işletmenizin pazardaki kişiliği, itibarı ve imajıdır. Potansiyel müşterilerin şirketinizi nasıl algıladığıyla ilgili markaların etkileyici bir özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Marka bilinci oluşturma, işletmenizin rakipler arasında öne çıkmasına yardımcı olarak kişiliğinizi tanımlamanızı sağlamaktadır. Bu da doğrudan işletmenizin sektörde tanınan bir firma olmasını mümkün kılacaktır. Böylece işletmeniz, sektörde rekabetçi yönü güçlü olan firmalar arasında yer alacaktır.

Güçlü bir marka stratejisi, yeni müşteriler çekme ve mevcut müşterileri elde tutma konusunda size avantaj sağlayarak sizi pazarınızdaki diğerlerinden ayıran bir kimlik oluşturmanıza olanak tanımaktadır. Özellikle markalaşma sürecindeki başarınız, sizin sektörde çok daha güçlü bir şekilde yer almanızı mümkün kılacaktır. Elbette ki markalaşmanın başarısına etki eden çok sayıda farklı dinamiğin bulunduğu da bilinmektedir. Burada markalaşma sürecini hızlandıran konulara dikkat etmek her zaman önerilmektedir. 

Markalaşma Sürecini Hızlandıran Adımlar Nelerdir?

Şayet markalaşma sürecini hızlandırmak istiyorsanız mutlaka etkili stratejiler geliştirmek durumundasınız. Elbette ki markanızı oluşturmanın birçok yolu vardır. Bir marka oluşturmak için işletmenizi ve kültürünü temsil eden bir logo geliştirmelisiniz. Bu markalaşmanıza destek olarak sizin çok daha hızlı bir şekilde tanınır olmanıza destek olacaktır. İşletmeniz için hatırlaması kolay bir ad geliştirmek de hızlı bir şekilde markanızı tanıtmanıza olanak tanıyacaktır.

Şirketinizin ne yaptığını, kime hizmet ettiğini ve kendi alanındaki diğer şirketlerden nerelerde farklı olduğunu anlatacak çalışmaların içerisinde yer almalısınız. Bir de sizi kısaca açıklayan bir slogan oluşturmak gibi adımları isabetli bir şekilde atmanız demek tam olarak işletmenizin kendisini hedef kitlesine isabetli bir şekilde tanıtmasına olanak tanıyacaktır.

Ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında farklı mesajlarla belirli müşteri gruplarını hedeflemek konusunda gerekli tedbirleri alıyor olmanız markalaşmanızın hızlı bir şekilde oluşmasına destek olacaktır. Unutmamak gerekir ki markalaşma, her işletmenin önemsemesi gereken bir unsurudur. Ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve şirketinizi anlatan, tüketicilerin ne yaptığınızı anlamalarını sağlayan ve onlara nasıl yardımcı olacağını fark ettiren bilgiler içermelidir.

İlginizi Çekecek Online Seminer: “İşinizi Büyütmenin 6 Adımı” ücretsiz online seminerine katılarak işinizi kâr merkezine dönüştürecek yapı taşlarını keşfedin. 

Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Elbette ki markalaşmanın üst düzeyde gerçekleşmesi isabetli bir şekilde marka stratejisi oluşturmanıza bağlıdır. Burada markalaşmaya yönelik bir strateji geliştirirken temel kriterlere dikkat etmek gerekmektedir. Etkili bir şekilde marka stratejisi oluşturmanın temel adımlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Hedef kitlenizi belirleyin
  • Rekabeti araştırın
  • Pazardaki konumunuzu belirleyin
  • Hedeflerinizi tanımlayın
  • Marka vaadinizi/değer teklifinizi tanımlayın
  • Ürününüz veya hizmetiniz için bir başlangıç hikayesi oluşturun
  • Bir rekabet avantajı planı geliştirin

Markalaşma, işletmeniz için bir isim ve kimlik oluşturma sürecidir. İnsanların sizi hatırlamasını sağlayan şey budur ve müşteriler, çalışanlar ve ortaklarla nasıl iletişim kurduğunuzun temelidir. Marka bilinci oluşturma bir fikirden daha fazlasıdır! Çünkü marka bilinci; işinizin yaptığı her şeyin temelidir. Bundan dolayıdır ki marka geliştirmenin her adımını dikkate almak gerekmektedir.

Hedef Kitlenizi Belirleyin!

Elbette ki markalaşma sürecinde ilk adım, markanızın hedef kitlesini belirlemektir. Hedef kitlenizin kim olduklarını, ne istediklerini, onlara nasıl ulaşacağınızı ve markanızı nasıl sevdireceğinizi bilmelisiniz. Şirketinizin bu ihtiyaç ve arzuları karşılayabildiğinden emin olmak için onların ihtiyaçlarını ve arzularını anlamak önemlidir. Hedef kitleyi araştırmak, herhangi bir pazarlama stratejisinin en önemli parçalarından biri olan bir değer önerisi oluşturmanıza olanak sağlayacaktır.

Rekabeti Araştırın!

Sektördeki rekabet ortamına yönelik olarak kapsamlı bilgilere sahip olmanız marka stratejinizi etkili bir düzeyde geliştirmenize destek olacaktır. Marka stratejisi, işletmenizin planıdır. Müşterileriniz tarafından nasıl algılanmak istediğinizi ve kendinizi pazarda nasıl konumlandırmak istediğinizi tanımlar. Tüm pazarlama çabalarınızı yönlendirecek uzun vadeli bir plandır. Burada etkili bir düzeyde rekabet araştırması yapıyor olmanız, sektördeki durumu net bir şekilde tespit etmenize olanak tanıyacaktır. Bu da çok daha isabetli bir şekilde kararlar almanızı mümkün kılacaktır.

Pazardaki Konumunuzu Belirleyin!

Pazardaki konumunuzu gerçekçi bir şekilde belirliyor olmanız tam olarak stratejinizi belirlemenize de katkı sunacaktır. Burada konumlandırma beyanınız kısa, akılda kalıcı ve şirketinizin hem tüketicileri hem de çalışanları tarafından anlaşılması kolay olmalıdır. Pazardaki kendinizi konumlama tanımınız; potansiyel müşterilerde yankı uyandıracak kadar olumlu, akılda kalıcı ve güçlü olmalıdır. Böylece potansiyel müşterileriniz başka biri yerine sizden satın almaya istekli olurlar.

Hedeflerinizi Tanımlayın!

Güçlü bir marka stratejisi, yalnızca renkler, yazı tipleri ve sloganlarla eğlenmek değildir! Marka stratejisi hedef kitleniz için unutulmaz bir deneyim yaratmak ve böylece daha fazlası için geri gelmelerini sağlamaktır. Bu aşamada hedeflerinizi tam olarak tanımlamış olmanız sizin çok daha güçlü ve dinamik bir şekilde sektörde yer almanızı mümkün kılacaktır. Hedeflerinizi tanımlarken; markalaşmanın amacı, şirket ve ürünleri için halkın zihninde olumlu bir imaj oluşturma konusundaki beklentilerinizi de dikkate almak durumundasınız.

Marka Vaadinizi/Değer Teklifinizi Tanımlayın – USP

İşletmeniz veya ürününüz için bir değer teklifi oluşturma aşaması oldukça kritik bir aşama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir değer teklifi, temel olarak, hedef kitlenizin ilgisini çekecek benzersiz bir fayda kombinasyonunu içeren bir tekliftir. Burada değer teklifinizi oluştururken hedef kitlenizin beklenti ve taleplerini de dikkate almak durumundasınız. Ancak bu sayede tam olarak işe yarayacak teklifleri oluşturmak konusunda avantajlı fırsatlara sahip olabilirsiniz.

Ürününüz veya Hizmetiniz İçin Bir Başlangıç Hikayesi Oluşturun

Ürününüz veya hizmetiniz için bir başlangıç hikayesi oluşturun marka olmak konusunda önemli kazanımları beraberinde getirecektir. Unutmamak gerekir ki marka stratejisi, bir şirketin marka kimliğini oluşturmak için bir plan oluşturma ve uygulama sürecidir. Süreç, kendilerini rakiplerinden ayıran tanınabilir bir imaj geliştirme hedefi olan işletmelere, ürünlere ve hizmetlere uygulanmaktadır. Başlangıç hikayeniz ne kadar güçlü olursa sektörde o ölçüde bilinir olursunuz.

Bir Rekabet Avantajı Planı Geliştirin

Şayet etkili bir şekilde marka stratejisi oluşturmak isterseniz mutlaka rekabet avantajı planı da oluşturmalısınız. Markalaşmanın en önemli adımı, şirketinizin kişiliğini ve değerlerini tanımlayan uyumlu ve etkili bir strateji oluşturmaktır. Sizi rakiplerinizden farklı kılan şeyin ne olduğunu ve pazarda nasıl öne çıkmak istediğinizi kendinize sormalısınız. Bu, gelecekteki tüm pazarlama çabalarınızın temeli olacak marka kimliğinizi tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekecek İşletme Hızlandırma Programı: ActionCLUB İşini Büyüt, Ligini Değiştir Yeni Nesil Hızlandırma Programı ile 1-2 yıl içerisinde ulaşacağınız noktaya 4 ay içerisinde ulaşın. 

7 Başarılı Markalaşma Stratejileri

Günümüz itibariyle başarılı markalaşma stratejileri gündeme geldiği zaman çok sayıda farklı seçenek karşımıza çıkmaktadır. Facebook, Coca-Cola, Apple ve Nike gibi uluslararası dev markaların son derece başarılı stratejilere imzalarını attıkları bilinmektedir.  Bu büyük firmaların markalaşma stratejilerine baktığımız zaman aşağıdaki 7 önemli kriter karşımıza çıkmaktadır:

  • Tutarlı Olun
  • Renk Tercihlerine Dikkat Edin
  • Markanız Dikkat Çekici Olsun
  • Size Uygun Renk Teması Seçin
  • Etkili Bir Görsel Kimlik Oluşturun
  • Akılda Kalıcı Sloganlar Oluşturun
  • Sizi Rakiplerinizden Ayıran Özellikleri Vurgulayın

Tutarlı Olun

Firmanızın oluşturmuş olduğu markalaşma stratejisinin tutarlı olması gerekmektedir. E-posta pazarlaması ve web sitesi tasarımı dahil tüm temas noktaları aynı mesajı ve görünümü yansıtmalıdır. Tutarlılık konusunda dikkatli değilseniz, iki farklı işletmenin bir web sitesi veya bir sosyal medya hesabı tarafından temsil edildiğini düşünebilecek müşterilerin kafasını karıştırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Renk Tercihlerine Dikkat Edin

Renk tercihleri sizin tanınır kılmak konusunda son derece önemli bir etkiye sahip olacaktır. Mesela Facebook için mavi renkle ön plana çıkmış bir markadır. Yine Coca-Cola için kırmızı tam olarak onu tanımlayan bir renk olmuştur. Siz de markanızı temsil eden renkleri kullanarak markanız için güçlü bir görsel kimlik geliştirebilirsiniz.

Markanız Dikkat Çekici Olsun!

Markanızın dikkat çekici bir etkiye sahip olması, sizin tanınır olmanıza katkı sağlayacaktır. Ürün veya hizmetinize pazar yerinde verilen isim dikkat çekici olduğu ölçüde sizin de akılda kalmanız mümkün hale gelecektir. Unutmayın markalaşma, bir marka kimliği oluşturma sürecidir. Marka, bir satıcının malını veya hizmetini diğer satıcılardan farklı olarak tanımlayan bir isim, terim, tasarım, sembol veya diğer herhangi bir özelliktir.

Size Uygun Renk Teması Seçin

Renk şemaları, etkili bir görsel kimlik oluşturmada önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü tüketiciler ve markalar arasında belirli duygu veya fikirlerle çağrışım yaparak duygusal bir bağlantı kurmaya yardımcı olurlar. Örneğin: kırmızı, heyecan veya tutkuyu çağrıştırır! Mavi güvenilirliği çağrıştırır. Yeşil sağlık anlamına gelir. Sarı mutluluğu simgelemektedir; pembe kadınlığı çağrıştırır. Bütün bu bilgiler ışığında renk tercihine dikkat ediyor olmanız beraberinde önemli kazanımları getirecektir.

Etkili Bir Görsel Kimlik Oluşturun

Şirket olarak kim olduğunuzu öğrendikten sonra, bu kimliği temsil eden bir imaj veya logo yaratmanın zamanı gelmiş demektir. Bu, herkesin bir bakışta anlayabileceği kadar basit ve tüketicilerin bir veya iki saniye içinde hatırlayabileceği kadar akılda kalıcı olmalıdır. Basılı materyaller, web siteleri, sosyal medya ve diğer dijital platformlar gibi tüm kanallarda çalıştığından emin olmalısınız. Böylece markanız görüldüğü her yerde pekişmiş olur.

Akılda Kalıcı Sloganlar Oluşturun

Markanızı aynı sektör veya kategorideki diğerlerinden farklılaştıran benzersiz bir satış teklifi geliştirmelisiniz. Burada ürün ve hizmetlerinizi etkili bir düzeyde yansıtan sloganları tercih etmeniz, beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. Zira bu sayede ürün ve hizmetlerinizi akılda kalıcı bir şekilde tanımlamanız da mümkün olacaktır. Siz de sizi tam olarak tanımlayan sloganlar oluşturarak fark katabilirsiniz. Böylece markalaşmak konusunda üst düzeyde bir etkiye sahip olma fırsatını elde edebilirsiniz.

Sizi Rakiplerinizden Ayıran Özellikleri Vurgulayın

Markalaşma, işletmenizin en önemli yönlerinden birisidir. Sizi rakiplerinizden ayıran ve insanların kim olduğunuzu hatırlamalarına yardımcı olan şeydir. Burada sizin farkınızı ortaya koyacak olan çalışmalara imza atıyor olmanız demek, sizin rakipleriniz arasındaki farkınızı da gösterecektir. Bu da sektörde sizi bir adım öne geçirecektir. Unutmayın rekabetin çok güçlü olduğu sektörlerde bir adım bile çok şeydir!

Kişisel Markalaşma Nedir?

Kişinin kendisinde var olan imajından kaynaklı olarak oluşturmuş olduğu mesaja kişisel markalaşma denir. Kişisel markalaşmanın içerisinde kişinin özü ve sözü de yer alır. Yine kişinin oluşturduğu fark ve hedef kitlesiyle arasındaki bağ da kişisel markalaşmanın temel dinamikleri arasında yer almaktadır. Hatta kişinin sahip olduğu yetenekler dahi kişisel markalaşma teriminin içerisinde bulunmaktadır.

Dijital Markalaşma Nedir?

Dijital ortamda gerçekleşen markalaşma çalışmaların tamamına dijital markalaşma denir. Dijital markalaşma oldukça titiz bir süreci beraberinde getirdiğinden tam olarak profesyonel bir süreçtir. Ayrıca dijital markalaşmanın günümüz itibariyle bir bütün halinde ele alınması da şarttır. Bütün bu bilgiler ışığında günümüz itibariyle dijital markalaşma çalışmalarının en temel marka geliştirme stratejileri arasında yer aldığını rahatlıkla ifade edebiliriz.