Metaverse İş Dünyasını Nasıl Değiştiriyor?

Teknolojinin hayatımızın merkezinde yer almasıyla elbette ki yeni kavramlar ortaya çıkıyor. Metaverse, iş alanlarına yeni meslekler oluşturarak etki etmeye başladı.

Kısaca Metaverse Nedir? 

Metaverse’ün iş alanlarına nasıl etki ettiğini konuşmadan önce kısaca tanımına değinmekte fayda var. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğin bir araya gelmesiyle beraber internet kullanıcıların üç boyutlu olarak hareket edebilmesini sağlayan sanal bir dünya olarak tanımlamak yerinde olur. Bugün Metaverse, iş dünyasını en fazla etkileyen kavramların başında geliyor. 

İlk defa 1992 yılında bir bilim kurgu kavramında geçerken, bugün küresel olarak herkesin ayak uydurmaya çalıştığı bir yenilik haline geldi. 28 Ekim 2021 tarihinde Facebook’un Meta adını alması, bu yükselişin habercisi oldu. Bilhassa Mark Zuckerberg’in, Metaverse’te yapmayı planladığı projelerden söz etmesiyle gündeme iyiden iyiye oturdu. O tarihten bu yana pek çok marka, Metaverse bünyesinde yer almak üzere çalışmalarına başladı. Bugün geldiğimiz noktada, bu markaların sayısının gün geçtikçe artış gösterdiği aşikar bir gerçektir. 

Metaverse Küresel Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek?

Günümüzde Metaverse ekonomisi, her ne kadar yapım aşamasında olsa da büyük kuruluşlar, bu evrende yer edinme çabalarını git gide hızlandırıyor. Her biri bu sanal gerçeklik içinde sanal bir toprak sahibi olabilmek üzere atılımlarda bulunuyor. Metaverse iş dünyasında değişikliklere yol açtıkça pek çok yenilik de beraberinde geliyor. Elbette bu yeniliklerin gerçek küresel ekonomiye son derece derin ve kapsamlı etkileri var. Metaverse ile birlikte istihdam fırsatlarından altyapılara kadar pek çok alanın etkileneceği öngörülüyor. Bununla birlikte dünya ekonomisinin etkilenmesi de elbette kaçınılmaz hale geliyor.

Salgın hastalıklar dünyadaki dinamiklerin büyük bir kısmını değiştirirken çalışma hayatına da farklı bir dokunuş yaptı. Daha önceden var olan ancak yaygın olmayan uzaktan çalışma kavramı, söz konusu salgın ile birlikte pek çok büyük kuruluşun kalıcı hale getirdiği bir uygulama haline geldi. Bu anlamda Metaverse iş dünyasına etki ederken, ilk etapta uzaktan çalışma dinamiklerinin gerekliliğini bir kez daha hatırlattı. Yakın gelecekte kullanıcılar, yerden bağımsız olarak ofis paketlerine erişebilecek, çalışma arkadaşlarıyla etkileşim kurabilecek ve bunlardan çok daha fazlasını yapabilecek. Bu gelişimin her toplulukta istihdam seçeneklerini değiştireceği ve küresel ekonomiye katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Kurumsal İşletmeler için Metaverse Fırsatları

Metaverse’ün dijital işletmelerin geleceği olduğu konusunda birçok uzman hemfikir. Mark Zuckerburg, Metaverse’ü yaratma isteğini herkese açık bir şekilde duyurdu. Bu yönde atılan bir adım olarak Facebook, avatarların basit bir sanal ortam üzerinde beraber çalışıp etkileşim kurabileceği sosyal gerçeklik ağ uygulaması olan Horizon’u piyasaya sürdü. Bu gelişmeler, yakın gelecekte Metaverse iş alanı ağının çok daha geniş kitlelere yayılacağının bir sinyali oldu. 

Rekabet ortamında tutunmak isteyen işletmelerin, kullanıcılarla nasıl etkileşim kuracağını iyi analiz etmesi, yeni reklam fırsatları araması ve Metaverse dünyasına sponsorluklar getirmesi bir gereklilik olacak gibi görünüyor. 

Kurumsal işletmeler için ise pek çok Metaverse iş fırsatı var. Dijital dünya üzerinde ürün geliştirmek gibi çok sayıda fırsatı da beraberinde getiriyor. İnsanların gerçek dünyada sahip oldukları hemen hemen her şey, Metaverse dünyasında satın alınabilir hale gelecek gibi duruyor. İş fırsatlarından biri de oyunların perdesinde oluyor. Oyunlar, çok uzun zamandan bu yana Metaverse’ün olmazsa olmaz içerikleridir. Kurumsal şirketiniz için tutması yüksek olan VR oyunlarına sahip olabilirsiniz. Söz konusu Metaverse fırsatları olduğunda, uzaktan çalışma koşullarına deyinmeden geçmek olmaz. Simülasyonlardan ortak çalışma alanlarına kadar geniş bir iş imkanı meta veri tabanına taşınıyor. Facebook Horizon çalışma odaları buna en iyi örnek.

Metaverse Continuum: Herkesin Şimdiden Hazırlaması Gereken 4 Teknoloji Trendi

Accenture teknoloji uzmanları, bireylerin ve işletmelerin yakın gelecekte birbiriyle bağlantılı dijital ortamlar arasında nasıl etkileşime gireceği konusunda genel bir bakış açısı olan Tech Vision 2022 – Metaverse Sürekliliğini açıkladılar. Buna göre 2022’de evrensel olarak insanlığın hayatını etkileyeceğine inandıkları dört temel teknoloji trendini vurguladılar. Bu trendler şu şekilde;

WebMe: 

Mevcudiyet kavramını içeren bu trend, dijital alandaki kimlik kavramıyla ve sürükleyici dijital gerçekliklerle bağlantılıdır. Günümüzde pek çok internet kullanıcısının bir web sitesine girdiğinde yaptığı gibi yalnızca gözlemlemek yerine mevcut olma ve katılım sağlama deneyimi de sunacak bir uygulama. Burada veriler, meta veri deposunun farklı alanlarında saklanacağı için kimlik ve dijital varlık duygusunun iç içe geçeceğini düşünmek yerinde olabilir.

Programlanabilir Dünya: 

Dünya büyük bir hızda sanallaştıkça ve dijital hale geldikçe insanlığın onu kontrol etme yeteneği de artıyor. Yakın gelecekte arızalanmış arabaları bir bilgisayara bağlayabilir buradan kontrol sağlayabilir duruma gelebiliriz. Bu şekilde arızaları teşhis etmek ve ince ayar yapmak olanaklı hale gelebilir. İlaç ve aşılar, belirli hastalıkları hedef alabilir ya da belli bir genetik yatkınlığı bulunan kişilerde etkili olacak biçimde programlanabilir.

Gerçek Dışı: 

Gerçek dünyadaki sistem, nesne ve süreçler, oluşturulabilen yapay zeka algoritmaları ve dijital ikizler aracılığıyla taklit edilebiliyor. Bu da “gerçek” ve “gerçek dışı” arasındaki farkın ayırt edilemeyeceği bir teknolojiye alan açıyor olabilir. 

İmkansızı Hesaplamak: 

Bilgi işlem gücü daima artışa geçiyor. Ufukta kuantum hesaplama ve biyo – hesaplama gibi yeni gelişmeler görünüyor. Günümüzde Google’un kuantum bilgisayarının herhangi bir kuantum bilgisayardan 100 milyon kat daha hızlı çalıştığı biliniyor. Bu da tüm hesaplama anlayışını tuzla buz edecek bir hız anlamına geliyor. 

Metaverse Tarafından Dönüştürülecek 5 Endüstri

Dünya, milyar dolarlık yatırımların harcandığı dijital ekonomiye doğru çok hızlı bir şekilde gidiyor. Bulut teknolojisinden 5G’ye kadar pek çok şey bu gelişmeler arasında yer alıyor. Bu bağlamda Metaverse iş sahasında beş endüstride devrim yaratacak gibi duruyor. Bu endüstriler şu şekilde;

 

  • Oyun: Video oyunu endüstrisi, başlangıçtan bu yana çok büyük bir gelişim gösterdi. Dünya kurma ve 3D avatarlar tasarlama gibi çeşitli Metaverse konseptleri gündemde. Yakın gelecekte daha sürükleyici, interaktif ve çevrimiçi oyunlara yönelik atılımlar devam edecek gibi duruyor.
  • Medya ve Eğlence: Yediden yetmişe herkesin medya içeriklerine çok rahat bir şekilde ulaşması tüketimi de artırdı. Geleneksel medyadan sosyal medyaya geçiş ile birlikte gelen içerikler, aslında bir anlamda Metaverse konsepti için bir başka yol oldu. 
  • E – ticaret ve Perakende: Shopify, Amazon ve eBay gibi e- ticaret devlerinin hızlı yükselişi ile birlikte milyonlarca insan, organik pazarlamadan yeni gelir akışlarına kadar yeni trendlerle tanıştı. 
  • Üretim: Simüle etme yeteneği ve 3D prototip oluşturma yeteneği, üretim endüstrisi için devrim niteliği yarattı. Karmaşık ve çok sayıda teknik parçalar içeren üretim endüstrisi, günümüzde farklı stratejilere evrilmeye başladı.
  • Mimarlık ve Mühendislik: Mimarlar için Metaverse, fiziksel dünya kısıtlamalarından bağımsız olan yepyeni ve tertemiz bir bölgeyi ifade ediyor. Mimarlar, artık yalnızca Metaverse’ün sunduğu devasa içerik gereksinimlerini karşılamakla kalmayacak, bununla beraber tüm Metaverse etkinliklerine ev sahipliği yapacağı düşünülen gayrimenkuller, şehirler ve binalar tasarlayabilecek. Bu anlamda mimarlık ve mühendislik endüstrisinde Metaverse, çalışanlar için yaratıcılıklarını ifade edebilecekleri bir evren anlamında geliyor. 

İşletmenizi dijitale entegre etmek ve sosyal medyanın avantajlarından etkili bir şekilde faydalanmak istiyorsanız, “İşletmeniz Instagram’a Nasıl Adapte Olmalı?” ücretsiz webinarımızı kaçırmayın! Hemen kaydolun.