Şirketlerin gelişiminde etkili 2 farklı iş kolundan bahsetmek istiyorum. Yönetim danışmanlığı ve işletme koçluğu.
Yönetim danışmanlığı nedir?
Yönetim danışmanlığı, kısaca şirketlerin gelişim alanları ile ilgili durum tespiti yaparak çözüm reçetesi yazan ve o reçeteyi uygulayan bir iş koludur.
Yönetim danışmanları bunu yaparken şirketin yönetim kurulundan bir ihtiyaç listesi de alırlar, kendi deneyimleri ve uzmanlık alanları ile harmanlayarak ortaya bir gelişim projesi çıkarırlar.
Bu projelerin süresi işin ne kadar komplike olduğu ile doğru orantılıdır. Ama genelde en az 6 aydan başlayarak devam edebilir.
Bunun öncesinde danışmanlar bir yol haritası çıkarırlar, yönetim kurulu ile el sıkışarak işe başlarlar.
Proje kapsamında pek çok farklı yönetim danışmanı uzmanlık alanları ile ilintili olarak projeye dahil olabilir.
İşletme koçluğu nedir?
İşletme koçu işletmelerin kendi en iyi versiyonlarına ulaşmaları yolunda onlara eşlik eden yol arkadaşıdır. Koçluk yetkinlikleri içinde en önemlileri dinlemek ve doğru soruları sorabilmek.
Bu kapsamda işletme koçları işi yapmaları için şirketleri çalıştırır, tıpkı bir antrenör gibi onları ısındırır, sahaya çıkarır, sonra en iyi oyunlarını oynamaları için onlara ayna tutar, alan açar.
Semptomatik tedavi mi, sebebe yönelik tedavi mi daha etkili?
Şöyle düşünün, bir hastalığınız var, doktora gittiniz, doktor size bir reçete yazdı, ağrı kesici ve ateş düşürücü. Bunu içtiğinizde hastalığınız ile ilgili belirtilerden kurtulmanız büyük olasılıktır. (ki burada ateş ve ağrı). İşin ilginci bu yaklaşımın son derece ‘Batı tıbbı’ bakış açısı ile olması yani hastalığa sebep olan kök sebepten ziyade daha çok hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen semptomlara yönelik olması hastalığı aslında geçici olarak tedavi eder. Hastalık tekrar ettiğinde tekrar aynı doktora gidersiniz ve aynı reçeteyi doktor size yazar. Bu böyle devam edebilir.
Uzun yıllar sağlık alanındaki işletmelerle, müşterilerle çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim. İşletme koçluğu daha çok Bütünsel ya da Integratif (Tamamlayıcı) Tıp alanında çalışan bir yapıdır. Ne demek istiyorum; bir hastalığı ele alalım. Örneğin mide şikayetiniz var, bunun için işin uzmanına yani gastroenteroloğa gidersiniz ve o size bir reçete yazar. Yalnız belki de sizin aslında geçmişte yaşadığınız bir haksızlık sebebi ile bu mide şikayetiniz oluşmuştur ve devam etmektedir, yani gastroentrolog sadece midenize bakıp sonuca yönelik bir tedavi oluştururken geçici tedavi sağlar, bütünsel sağlık uzmanı vücudu beden, ruh ve zihin açısından bütün olarak ele alır ve esas kök sebebi tespit etmek üzere hastayı analiz eder, tedavilerini oluşturur ve daha kalıcı ve kökten bir çözüm sağlamış olur. Bu bakış açısında tedavi de çoğunlukla kişinin kendisinden başlar. (önce zihin, ruh, beden)
İşte işletme koçluğu kişiyi / şirketi tam da bu şekilde ele alır.
Yönetim danışmanlığı ile işletme koçluğu arasındaki farklar:
Herkes değişim istiyor, ama kimse değişmek istemiyor ☺
Türkiye’de gördüğümüz kadarıyla Google aramalarında ‘yönetim danışmanlığı’ ‘işletme koçluğu’na göre çok daha üstlerde.
Bunun başlıca sebepleri şunlar olabilir:
- Yönetim danışmanlığı ya da danışmanlık koçluğa hatta işletme koçluğuna göre çok daha eski ve bilinen bir tanım.
- Yönetim danışmanı size ne yapacağınızı direkt olarak söyler ya da onu bizzat sizin şirketinizde kendi deneyimleri doğrultusunda uygular, doğrular, yöntemler danışmanın evrensel doğrularıdır, her şirket için de genelde aynıdır. İşletme koçu işi sizin için yapmaz, sizin yolunuzu bulmanız adına sizin yanınızdadır, doğru soruları sorar, kendi cevabınızı bulursunuz, soruna yol açan kök sebebi siz değiştirirsiniz, yorulduğunuza değer, çünkü işten önce kendiniz gelişir, işin sahibi olarak da bunu işinize daha bütünsel olarak yansıtırsınız. Yani biri daha teknik / mekanik, diğeri daha organiktir.
- Yönetim danışmanı bir konunun (pazarlama, satış finans, vb) uzmanıdır, dolayısıyla siz onun bilgi ve deneyimlerinden yararlanırsınız ve onu dinlersiniz. Bir işletme koçu kendi uzmanlık alanı olup olmamasından bağımsız, bir koçtur her şeyden önce ve iş yönetimi uzmanıdır. Koçluk süresince size ne yapılması gerektiğini söylemez, ancak size yol boyu koçluğu ile destek olur. Yolda ihtiyacınız olan konularda eğitmen, mentor şapkalarını dönem dönem giyebilir ya da sizi uygun danışmanlara yönlendirebilir.
- Yönetim danışmanlığı şirketlere olması gerekeni söyler, hatta olması gerekeni şirkette yapar. İşletme koçu işiniz için en doğru olanı sizin bulmanıza ve kararlar vermenize destek olur. Bunu yaparken sizi destekleyecek tüm malzemeleri de size sağlar.
- Yönetim danışmanlığı reçeteyi uyguladıktan sonra aranızdan ayrılır, tekrar ihtiyacınız olduğunda tekrar başka bir reçete yazar. İşletme koçluğu size bir reçete yazmaz, sizin kendi tedavinizi oluşturabilmeniz adına sizi dinler, size doğru soruları sorar, sizin organik keşifleriniz ve adımlarınızla işiniz en optimum seviyede iyileşme gösterir.
- Yönetim danışmanlarını spor salonlarındaki derslerine girdiğiniz eğitmenler gibi düşünebilirsiniz, İşletme koçlarını da bireysel spor antrenörlerine.
- Yönetim danışmanlığı proje bazlı, işletme koçluğu daha orta ve uzun vadeli ilişkiler olabilmektedir.
- Yönetim danışmanlığında stratejik bakış açısı danışmandan gelirken, işletme koçluğunda stratejik bakış açısı yol boyu öğrenilir ve şirkete işin sahibi tarafından uygulanır.
- Yönetim danışmanlığı söyler, işletme koçluğu soru sorar, farkettirir.
- Yönetim danışmanlığında birileri yapar, siz seyredersiniz, işletme koçluğunda bizzat öğrendiklerinizi siz uygularsınız, daha yorucudur ama çıktıları daha şirketinize özeldir.
Pek çok farklılığına rağmen her iki meslek dalı da işletmeler için gereklidir.
Hatta birlikte aynı şirkette çalıştığımız yönetim danışmanları da olabiliyor zaman zaman.
Aslolan Türkiye’den daha çok dünya markası çıkması ve ülkemizde hak ettiğimiz medeni seviyede bir yaşam sürmek. Bunun da yolu ekonomiden, işletmelerden geçiyor.
Çorbada tuzumuz oluyorsa ne mutlu bize.
ActionCOACH İşletme Koçu