Başarı Odaklı Girişimciler Her İşi İçin Sağlam Bir İş Planı Yapıyor

Başarı odaklı her girişimci, başarının kendiliğinden gerçekleşmediğini biliyor ve her işi için sağlam bir iş planı yapıyor. Başarılı insanlar, istedikleri hedeflere ulaşmak için risk alabilme eğilimde olmaları, mali fedakarlıklar yapabilecek cesarete sahip olmaları, sıkı çalışmaları ve belki de en önemlisi hayallerini gerçeğe dönüştürmek için sağlam bir iş planı oluşturulmaları ve uygulanmaları gerektiğinin farkındalar. 

Plan, gitmek istediğiniz yere giden bir yol haritasıdır; bir plan olmadan çok çalışmak sizi hiçbir yere götürmez. 

Zamanınızı, paranızı ve enerjinizi en verimli şekilde kullanabilmeniz için yalnızca ne yapacağınıza değil, en iyi şekilde nasıl yapacağınıza karar vermeniz gerekecektir. Yapacağınız şey ister yeni bir çalışan işe almak, ister yeni bir şube açmak, ister çalışma saatlerinizi azaltmak veya tekliflerinizi genişletmek olsun, sürecin her adımına rehberlik edecek bir yol haritası oluşturmanız size çok büyük fayda sağlayacaktır. Süreç üstündeki hakimiyetinizi artıracak, olası kazalara karşı adeta elektrik devrelerindeki sigortanız gibi işletmenizi koruyacaktır. 

İş planı yapmayı konuşmak kolaydır

Elbette iş planı yapmayı konuşmak, gerçekten bir iş planı yapmaktan daha kolaydır. Karşılaşacağınız ilk durum, belirli görevleri nasıl önceliklendireceğinizi belirlemektir. Başarmayı umduğunuz şey üzerinde ne kadar kontrole sahip olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Örneğin, menünüze yeni bir ürün eklemek ve o ürünün piyasa fiyatının geçen yıla göre % 50 arttığını görmek isteyebilirsiniz. Pazarı kontrol edebilir misiniz? Edemezsiniz bununla birlikte sunduğunuz ürünlerin türünü ve miktarlarını kontrol edebilirsiniz. 

  • Neleri kontrol edip edemeyeceğinizi anlamak iyi bir başlangıç ​​noktasıdır ve buradan planınızı üç kategoriye ayırabilirsiniz: “ihtiyaçlar”, “istekler” ve “yapmak istedikleriniz”.

Çeşitli önceliklerinizi bu şekilde kategorize ederek, neyin önemli olduğunu ve yapmanız gereken en iyi yolunun ne olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Aşağıda, siz işletme sahiplerinin iş planınızı oluştururken üstünde duracağınız alanlardaki acil ihtiyaçlarınızı, kısa ve uzun vadeli hedeflerden ayırt etmenize yardımcı olacaktır.

İhtiyaçlar: 

İhtiyaçlar, işletmenizin hayatta kalmaya devam etmesi için en önemli temelleri temsil eder. Faturaları ödemek, ürün almak, kasanızı artı bakiyede tutmaya çalışmak… İhtiyaçlar, işletmenizin onsuz yaşayamayacağı her şeyi temsil eder. Bir “ihtiyaç” her zaman birinci önceliğiniz olmalıdır. Belirlediğiniz hedefler bu ihtiyaçları tehlikeye atmamalıdır.

Örneğin, günlük rutinlerinizden bazılarını, diğer çalışanlara devretmek istediğinizi varsayalım, böylece başka görevleri yerine getirmek için zaman kazanabilirsiniz. Birilerini işe almadan önce, beklenen performansı gösterebileceklerinden ve işin yükümlülüklerini yerine getirebileceklerinden kesinlikle emin olmalısınız! Yetersiz veya isteksiz birini, hele ki bir yönetici pozisyonu için işe almak, kâr hanenize önemli miktarda zarar verebilir. Bir ihtiyacı karşılamak için bir kişiyi işe almak, başka bir “ihtiyacı” karşılamayı tehlikeye atıyorsa, uzun yorucu çalışma haftalarını biraz daha uzun süre omuzlamak zorunda kalabilirsiniz.

İstekler: 

İstekler, ulaşmayı amaçladığınız şeyler temsil eder. Bunları kısa vadeli motivasyon kaynakları olarak düşünün. Bu, kişisel bir hedefiniz veya iş hedefiniz olabilir. Örneğin, yıllık satışlarınızı % 25 artırmak veya üç aylık dönemin sonunda bir tatil yapmak isteyebilirsiniz. “İstekler”, kısa vadede rotanızı çizmenin harika bir yoludur ve hem kendinizi hem de takımınızı daha yüksek noktalara motive etmede çok yararlı olabilir. Bununla birlikte, bir isteğin sizin için illa ki bir öncelik olmadığını ve gerçek başarıya ulaşmanız için gereken uzun vadeli bir yeterlilikte olmadığını unutmamak önemlidir.

Arzular: 

Arzular, işletmenizin girmesini istediğiniz yön için uzun vadeli planınızı içeren kategoridir. İsteklerin aksine arzular, işletmenizin kâr hanesinde çok daha önemli etki yaratacak bir başarıyı temsil eder. Yeni bir pazara girmeyi veya işinizi acenteler halinde çoğaltmayı düşünün. 

“Arzular” uzun vadede yol gösterici gücünüz olacak, “istekleriniz” ve “ihtiyaçlarınız” başarmayı umduğunuz şeyle uyumlu olacaktır. 

Yalnızca “ihtiyaçlarınızı” karşılayabiliyorsanız, “isteklerinizi” karşılayamaz veya “arzularınızı” gerçekleştiremezsiniz. 

Daha fazlasını hedefleyin. Dengeyi sağlamak yerine, yıl sonunda % 20 kâr elde etmek için çalışın. Ardından, bu kârları işinizi büyütmek, daha fazla müşteri çekmek ve kendi kendine hareket eden büyümenin erdemli bir döngüsünü sürdürmek için kullanın!

Bu üç tür önceliğin her birinin büyüme planınızda kendi önemli rolleri vardır ve bunları her alanda birbirleriyle uyumlu tutmak, başarılı işletmeler için çok önemli bir dayanaktır. İş planı oluştururken ve uygularken önceliklerinizi bu yazı rehberliğinde şimdi belirlemeye ve gruplandırmaya başlayın. Sonrasında oluşturacağınız iş planı ile her şeyin ne kadar sorunsuz yürüdüğüne siz de şaşıracaksınız. Şimdi kağıdı kalemi elinize alın ve yazmaya başlayın. 

Siz işletmeler için her 3 ayda 1 ActionCOACH İşletme Koçlarımızın rehberliğinde düzenlediğimiz, işletmenize 360 derece bakıp tüm alanlardaki hedeflerinize uygun aksiyonlarınızı tarih bazlı yazıya dökebileceğiniz GrowthCLUB 90 Günlük İş Planı Çalıştayına katılın. Hayallerinizi kontrol altına alın, işinizi şansa bırakmayın. 

Peki yol haritanızla birlikte varmak istediğiniz hedeflerinizi belirlediniz mi? Hedeflerinizi doğru belirlediğinizden emin misiniz? Hedeflerinizi belirlerken SMART tekniğini kullanın. Daha fazla bilgi almak için hemen tıklayarak blog yazımızı okuyun.

Kaynak: https://www.actioncoach.com/blog/reaching-goals-requires-solid-prioritized-planning/