Ekibinize Koçluk Yapmanın 5 Faydası


Birçoğumuz elbette spor yapmıştır ya da birçoğumuzun tuttuğu bir takım illaki vardır, bu nedenle spor camiası ile ilgili hepimizin az çok bir fikri vardır. Bilindiği üzere tüm profesyonel takımlar ve başarılı sporcuların bir koçu vardır. Bir spor takımını zafere götüren tüm kurallar, sizin ekibinizi de muhteşem sonuçlara ulaştırabilir.  Ekibinizle muhteşem sonuçları yakalamak için onlara koçluk yapmanın 5 faydasına ulaşmak ise çok zor değildir:

1.     Koçluk, ileriye gitmek için gereken donanım ve yetiye sahip olduğumuzu var sayar. Birinden ya da her ikisinden de yoksunsak, hemen durumu düzelten bir aksiyona ihtiyaç var demektir. Koç (takıma alma, seçmeleri gerçekleştirme vb.), takımı oluşturma ve maç günü uygulanacak stratejiyi formüle etmekle görevlidir. Koçun kendisinin ve oyuncuların, onları birlikte çalışmaya iten ortak amaçları vardır (örneğin: bir sonraki maçı alma, play-offlara kalma, şampiyonayı kazanma, vb.)

2.     Koçluk, kişilerin istediklerini elde etmelerine yardımcı olur. Yukarıdaki “ortak hedef”leri hatırlayın. Ne için daha fazla çalışmaya istekli olurlar? Kendi istedikleri bir şey için mi, yoksa başkasının onlara istemesini söylediği bir şey için mi? Yine burada, kendi başına olmaktansa, bir grup olarak daha fazlasını başarmayı isteyen birbirine yakın düşünen bir grubu topladığımızı var sayıyoruz. Bu arada, bu hedefleri belirlemek ve uygulamak harika bir ekip oluşturma aktivitesidir.

3.     Koçluk bilgiyi ve yetkinliği artırır. İnsanoğlu olarak, bizler hata yaparak ve çıkardığımız dersleri uygulayarak öğreniriz. Efsane koç Vince Lombardi’nin söylediği gibi “Hata yapmak oyun dışı kalmak değildir, hata yapmak oyuna geri girmektir!”. Koç ekibi daima öğrenmeye ve kendini geliştirmeye teşvik eder.  Doğadaki tüm canlılarla birlikte, bizler de ya büyüyoruzdur ya ölüyoruzdur. Koçluk, büyümeye devam ettiğimizi düşünmekte ısrarcıdır. Ortaokuldaki en zorlu öğretmeninizi hatırlıyor musunuz? Bize en çok ödevi veren, en zor testleri yapan ve notu en kıt öğretmen… Şimdi öğrendiklerinizi bir uygulayın bakalım.

4.     Koçluk hem takım için hem de bireyler için hesap verebilirliği artırır. Hesap verebilirlik kuralların (kuralların yokluğunda kişiler kendi kurallarını koyarlar!) ve net bir şekilde çizilen beklentilerin varlığını gösterir. İnsanoğlunun sonuçlardan kaçınmak ya da ödüllendirilme isteğiyle motivasyon bulduğunu biliyoruz. Koç, takım oyuncuları için hangisinin işe yaradığını bilir ve en çok uyan destek yöntemini uygular. Hesap verebilirlik, yapacağız dediğimiz şeyi yapacağımızı ifade eder ve bu ilkeye sadık kalmak da karşılığını bulur.

5.     Koçluk, tüm sonuçları büyütür ve hızlandırır. Gidilen yön, cesaret, motivasyon ve azim sayesinde ekip “uçma”nın ötesinde çok daha fazlasını (ve de daha kısa sürede içinde) gerçekleştirir. Hepimizin istek, azim ve kararlılığı bir noktaya kadardır. Eninde sonunda, hepimiz bir şekilde başarırız. Koçluk bize o “taban” ile gerçek potansiyelimiz arasındaki köprüyü kurmamıza yardımcı olur ve bunu da çok daha hızlı bir şekilde yapar.

Yazan: Mark Raciappa