En Çok Yapılan 20 Pazarlama Hatası: 14 Numara – Aşırı Süslü Pazarlama

 

Pazarlamada Abartı

Pazarlamada en çok yapılan hatalar serisinin 14.sü Çok Süslü Pazarlama, aşırı alengirli pazarlama yapmaktır, peki sizce aşırı yüksek bütçesi, pazarlama stratejinizin çok iyi olması için şart mıdır?  Piyasada görünür olmanın tek yolu pazarlama bütçenizin çok yüksek olması mıdır? Devasal reklamlar verecek kadar bütçeniz yoksa ne yapmanız gerekir? 

Brad Sugars’ın pazarlama hatalarını anlattığı serinin 14 numaralı kısmına şöyle diyerek başlıyor. 

Fancy Nancy bir çocuk kitabı pazarlamacılar için oluşturulmuş bir kitap değil. (Fancy ingilizcede süslü, abartı, aşırı kelimelerinin yerine kullanılıyor, Nancy de bir isim) Eğer bir haftada milyon dolarlık pazarlama bütçeniz varsa aşırı, süslü, yaratıcı; harika pazarlamalar, reklamlar yapabilirsiniz. Bununla birlikte pazarlama bütçenize milyon dolarlar ayırmamışsanız lütfen aşırı olmayan, bilimsel reklamlar yapın. Normal bir insanın ürününüzü veya hizmetinizi satın almak için hangi düşünce süreçlerinden geçmek istediğini araştırın. Ne kadar bilgiye ihtiyacı var? Ne görmek istiyor? Ne duymak istiyor? Nereyeden bu bilgileri edinecek? Hangi süreçlerden geçecek?

 

Satın alma bilimi ile insan davranış bilimi arasındaki ilişki önemi

Pazarlamada da bir bilim gibi mantıklı olmalısınız. Kişilerin satın alma kalıplarını bilmeniz gerekiyor. Örneğin kişilerin DISC Davranış Profillerini bilmek satın alma süreçlerini yaratırken neye ihtiyaç duyduklarına dair size kılavuzluk edecektir. İnsanın satın alma bilimi yaratıcılıktan çok insan davranış bilimi ile alakalıdır. 

Önceki paylaşımlarda pazarlama stratejilerimizden biri olan daha fazla içeriğe sahip olmak adlı bölümü hatırlayacaksınız. İnsanların sizi bulabilmesi için çokça içeriğe sahip olmak önemlidir. Sıradaki hata ise SADECE içeriğe sahip olmaktır! Yani eğer SATIŞ yapmıyorsanız bir sürü içeriğe sahip olmak ne işe yarar? Kaliteli içerikle birlikte sanal satış yapacağınız yollarında olması gerekiyor.

 

Teklif vermek için karşınıza gelmelerini beklemeyin! 

Bir Twitter/Instagram/Facebook hesabı harika bilgilerle dolu; videolar yazılar, görseller ama hiçbir yerde ürün/hizmet satın almam için bir teklif yok! Paylaşımlarınızın 4’te 1’inde ya da 5’te 1’inde satın almalarını teşvik edici teklifler, öneriler olmalıdır. Yaptığınız bu paylaşımları bir yaşam döngüsüne koyabilirsiniz mesela bir teklifte bulundunuz ve bir hafta sürmesi kararını aldınız sonrasında gönderiyi silebilirsiniz. Böylelikle sizin sayfanıza ilk gelen kişi de gezinirken eski teklifleri görmek zorunda kalmaz. Hatta silmezseniz ve bu eski teklifler durmaya devam ederse kamaşadan dolayı sizi takip etmeyi bırakabilir. Eski satış tekliflerinizi silip yeni olanları tutarsanız gelen kişiler hem tüm içeriklerinizi rahatça görecek hem de sadece yeni tekliflerle karşılaşacak, böylece onları sıkmamış da oluruz. 

 

Satış yaptığınızdan emin olun!

Web sitenizin ve sosyal medyanızın katma değer sattığından emin olun. E-posta atın, bir blog ile harika içerikler verin. Ama sadece içerik vermiş olmayın, ürünlerinizi satın alabilmeleri ve hakkında iletişim kurabilmeleri için yollar açın. 

 

Sosyal Medyada Sosyal Olmalı

Sosyal medyada sosyal olmalısınız, insan olmalı samimi olmalısınız. Eğer ofiste doğum günü olan varsa doğum gününü kutlayın. Bunu sosyal medyada paylaşın bununla birlikte o doğum günü paylaşımlarının sonsuza dek sizin sosyal medyanızda var olmalarına gerek yok. 

 

İçerik Pazarlama

Arkanıza yaslanın ve içerik pazarlaması hakkında düşünün. İnsanların sizi bulabilmesi için olabildiğince fazla yerde olmanız gerekiyor. Düşünmeniz gereken pazarlama kurallarından biri “Beni aramaya başladıklarında nasıl bulurlar?”. O hafta piyasaya çıkardığınız 4 yeni ürününüz var diyelim ve biz mağazanıza gelmezsek bunu bilemeyebiliriz, hiçbir ipucu yok, büyük kayıp! Mağazanıza gelmeden de ürünleriniz hakkında bilgi alabilmeliyiz. 

Kendi araştırmalarınızı yapmalı, bilgi alışverişlerinizi yapmalısınız.