“Karar verebilme, o karar doğrultusunda hareket edebilme ve karara bağlı kalabilme yetisi, iş hayatında bir kişinin başarılı olması için en temel kriterlerden biridir.”
Bu söz, Amerika’nın büyük çelik krallarından Andrew Carnegie tarafından söylenmiş. Aslında, bir adım öteye taşıyarak, tüm veriler yerinde olsa bile zamanında karar veremeyen birinin, o karara bağlı kalmanın yükümlülüklerini yerine getirebilecek kadar güçlü bir karaktere sahip olmadığını düşünerek, güvenmek için doğru kişi olmadığını söylemiştir.
Ayrıca, karar vermekten kaçınan kişilerle sık sık karşılaşırız. Bunun sebebi, Latinceden gelen karar kelimesinin bir şeyi ötekinden keskin bir çizgiyle ayırması, kesmesi anlamına geldiği için midir acaba?
Kararların aksiyondan öncelikli olarak gelmesi ve doğru aksiyonların da istenen sonuçlara ulaştırması sebebiyle bir işveren için kararları ertelemek vahim sonuçlar doğurur. Yine de bazen, doğru kararlar kendilerini o kadar da belli etmeyebilir ve o karara varmak her birey için o kadar da kolay olmayabilir. Bu yüzden yardımcı olması ve karar verme konusunda bakış açınıza katkıda bulunması için aşağıdaki birçok yöntem denemeye değer!
1. Temel Avantajlar Dezavantajlar: Bu en basit yöntemdir. Bir kağıdın ortasından çizip ikiye bölün. Sağ tarafına bir şeyi yapma sebeplerinizi, sol tarafına da buna karşı gelen sebeplerinizi yazın. Bazen sırf bunu yapmak bile, özellikle başka biriyle birlikte yaparsanız, tüm etmenleri düşünüp gözden geçirmenizi ve her şeyi daha net görebilmenizi sağlar.
2. Kararın Neticelerini Listeleyin ve Önem Sırasına Göre Sıralayın: Basit bir tablo çizin ve tablonun sol tarafına bir kararınız neticesinde elde etmek istediklerinizi yazın. Sonra bu isteklerinizin kararınıza olan etkisini 1’den 5’e kadar sıralayın. Bu size, kararınızın hedeflerinize ne kadar yardımcı olduğunu gösterir.
3. Karşılaştırmalı Tablo: Bir tablo çizin. En tepeye vermek istediğiniz farklı kararları (örneğin hangi ürünü çıkartmak istediğinizi veya hangi tedarikçiyi seçmek istediğinizi) yazın. Sola, elde etmek istediğiniz sonuçları yazın. Sonra her bir karşıt görüşü 1’den 5’e kadar puanlayın. Yine bu yaptığınız da, alternatif kararlarlar arasında özellikle de bir karar uğruna vazgeçmeniz gereken hususlar olduğunda, tabloyu daha net görebilmek adına faydalıdır. Bu tablo çalışması özellikle de yeni olan farklı bir ürün veya farklı pazarlara bakmakla şirketin rekabetçi olduğu esas özelliklerin karşılaştırılabilmesi açısından pazarlamada kullanılan etkileyici bir yöntemdir..
Burada önemli olan nokta, eğer girişimci hedeflerine ulaşmada mesafe kat etmek istiyorsa, kararların düzenli aralıklarla ve çabuk verilmesi gerektiğidir.
Öne çıkan unsur, zamanın çok kısıtlı bir kaynak olduğu gerçeğidir ve bu yüzden de kararları ertelemenin hem şirket hem de kişiler üzerinde zararlı etkileri vardır. En kötü ihtimalle, bir kararı verememek; rakibin öne çıkması, müşterinin bir başka markayı tercih etmesi, çalışanların demoralize olması veya dünyanın dönmeye devam etmesi anlamına gelir. Bu sebeple, kendinizi ve işinizi geliştirecek bir karar verin ve buna yukarıda saydığım maddeler yardımcı oluyorsa, ne mutlu size ve bana!
Yazan: Clive Sury