İşletme Sahipleri için Örnekli, Doldurulabilir SWOT Analizi Rehberi

SWOT Analizi Ve Açılımı Nedir?

SWOT Analizi ismi; İngilizce Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Bu kelimelerin yukarıdaki sırası ile Türkçe karşılıkları Güçlü yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar ve Tehditler’dir. 

SWOT Analizi; bir kişiye kuruma, projeye ait güçlü yanları, gelişime açık(zayıf) yanları, iç ve dış kaynaklı fırsatları ve karşılaşabileceği tehditleri tespit etmek için kullanılan stratejik bir tekniktir. 

SWOT Analizi Kime Ya Da Neye Uygulanır?

SWOT Analizi bir birey için uygulanabileceğiniz gibi kurum, ticari girişim, proje için de uygulanabilir. SWOT Analizi; bir kişinin, projenin ya da ticari girişimin hedeflerini belirleyebilmesi ve amaçlarına ulaşmak için olumlu ya da olumsuz olan iç ve dış faktörleri tanımlanması ile oluşturulur. Bu yöntem 1960′ larda Harvard Üniversitesi’nin profesörleri olan Learned, Christensen, Andrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir.

SWOT analizi sonucunda kişi ya da işletme çeşitli kazanımlar elde eder. Güçlü yönlerini fırsatlardan yararlanacağı şekilde kullanabilir. Zayıf yönlerin farkına varılarak onları güçlü yönlere dönüştürecek stratejiler geliştirilebilir. Olası tehditlerden azami hasar ile kurtulunabilir ve hatta bazı tehditler güçlü yanlar ile bütünleştirilerek fırsata dönüştürülebilir.

Bir İşletme Sahibi Neden Kişisel SWOT Analizi Yapmalı?

Öncelikle bir işletme sahibinin Kişisel SWOT Analizi yapmasının neden bu kadar önemli olduğunu ifade edelim. Sıfırdan bir iş kuruyor ya da yıllardır varolan işletmenizi büyütmeye çalışıyorsanız, SWOT Analizi yapmak yolunuza ışık tutacak ve size büyük fayda sağlayacaktır. Hepimiz biliyoruz ki, kâr etme hayalleri ile bir işletme açarken düşlediklerimizi gerçekleştirebilmek için somut birçok araştırma ve değerlendirme yapmamız gerekir. Sektör araştırması, piyasa değerlendirmesi, finansal durum değerlendirmesi, yükselen trendlerin araştırılması, teknolojik gelişmelerin takibi, gereksinimlerin tespiti ve işletmeye dair daha birçok konunun araştırılması gibi. Çok sayıda iş insanı işletmesini açarken ya da büyütürken işi ile ilgili tedbirli olduğunu, sektörü araştırdığını, piyasayı ve yeni gelişmeleri takip ettiğini söylüyor. Bununla beraber bir işletmenin sağlam temellere oturması sadece sektöre, piyasaya da trendlere bağlı değildir. Her işletme sahibinin kendi kişisel analizini de yapması gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki başarılı olup olmamak çevresel faktörlerden önce bireysel yeterliliklerimize bağlıdır. Kişisel yaşam ve iş hayatı bütün olarak ele alınmalıdır. Bütünsel olarak bir araştırma gerçekleştirmeden, iş ya da kişisel hayatta büyük adımlar atmak riskli olacaktır. Araştırma ve analiz, var olanı ve geleceği daha net görmenizi sağlayacaktır. Böylece ihtiyaçları ve olası riskleri ön görebilir, güçlü yanlarınızın farkında olarak fırsatları daha hızlı değerlendirebilirsiniz. Unutmayın, yüzlerce çalışanınız hatta yöneticileriniz olsa dahi bir işletmedeki en büyük sorumluluk hala işletme sahibinindir. İşletme sahibinin farkındalığı, gelişimi ve liderliği ile bir işletme en yüksek hedeflerine ulaşabilir.   

İşletmenin SWOT Analizi Ne Zaman Yapılmalı?

Bir işletmeyi hayata geçirmeden önce ve yılın her çeyreği için yapılması gereken iş planları oluşturmaya başlamadan önce işletme sahibinin Kişisel SWOT Analizini ve işletmenin SWOT Analizini yapması önemlidir. İşletmenin gelecekte başarılı işler çıkarabilmesi için SWOT Analizi yapmak elzemdir. Hem kendiniz hem de işletmeniz için yapabileceğiniz bu analiz sizi karşı karşıya kalabileceğiniz olası risklerden korur. Zayıf noktalarınıza karşı alacağınız önlemler ve yapacağınız iyileştirmeler sayasinde hem kendi potansiyelinizi hem işletmenizin kârlılığını maksimuma çıkarabilirsiniz. Göstergeleri okuyarak geleceğiniz için en verimli planı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Güçlü yanlarınızı fark ederek size en uygun yolları seçebilir ve hedeflerinize sağlam adımlarla yaklaşabilirsiniz. 

SWOT Analizi Nasıl Yapılır? 

SWOT Analizi nasıl yapılır sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Bu analiz basit görünmekle beraber bir çok kişi ilk analizlerinde tıkanabiliyor ve yazabileceği özellikleri bulmakta zorlanabiliyor. Defa defa yaptıkça SWOT Analizinizi oluşturmada uzmanlaşacak, kendiniz ve işletmeniz için en doğru tespitleri yazamaya başlayacaksınız. 

Sizler için oluşturduğumuz, SWOT Analizinde yer alan alanları rahatlıkla doldurabileceğiniz, 4 alanı da örnekler ile açıkladığımız rehber dokümanları aşağıda bulabilirsiniz. aşağıdaki bağlantılara tıklayarak Ücretsiz Kişisel SWOT Analizi Rehber dokümanınızı ve Ücretsiz İşletme SWOT Analizi Rehber Dokümanınızı indiriniz. İndireceğiniz SWOT Analizi dokümanlarının ilk sayfalarında, SWOT Analizinizi nasıl yapacağınız her bir basamak için ayrı ayrı işlenmiştir. Sonraki sayfada kendi öznel analizinizi dolurmanız için size boş alan bırakılmıştır. Böylece yardımcı ilk sayfa rehberliğinde hem kendi SWOT Analizinizi hem de işletmenizin SWOT Analizini doküman üstünde rahatlıkla doldurabilirsiniz.  

Araştırmadan başlanan bir iş, maddi bir kayıp ile sonlanabilir. Maddi kaybınızı geri döndürebilirsiniz ama zaman kaybızı geri döndüremezsiniz. Başarılı bir gelecek için sahip olduğunuz her değerin farkına varın. Hemen şimdi hem kendi SWOT Analizinizi hem de işletmenizin SWOT Analizini doldurun.